szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Kúria helybenhagyta az első és a másodfokú bírói ítéletet.

Az első- és a másodfokú döntés is arról szólt korábban, hogy Juhász Péter az egykori Együtt elnöke összefüggésbe hozhatja-e a maffiával és mondhatja-e Rogán Antal fideszes miniszterre, hogy bűnöző, írta az Index. A Kúria most helyben hagyta az előző két bírói döntést, Juhász

összefüggésbe hozhatta a maffiával és mondhatta Rogán Antal fideszes miniszterre, hogy bűnöző.

Juhász Péter, akkor az V. kerület képviselőjelöltje a 2014-es választási kampányban több olyan ügyet is nyilvánosságra hozott, amelyben Rogán Antal még V. kerületi polgármesterként hozzájárult ahhoz, hogy a piaci ár alatt adjon el a kerület lakásokat, különféle épületeket.

Rogán később több nyilatkozatot egybegyűjtött, és beperelte Juhászt, többek között olyan kijelentéseket kifogásolt, hogy Rogán Antal üzletelt a Portik Tamással, hogy Rogán maffiózókkal üzletelt, továbbá hogy a Rogán-klán az egy bűnszervezet.

Korábban, első fokon azt mondta ki a bíróság, hogy a szabad véleménynyilvánítás érdekében a politikusi személyiségi jogokat kell korlátozni, Rogán pedig nem igazolt olyan érdeket, amit a bíróságnak szemmel előtt kellett volna tartani. A kúriai indoklásban is szó van a véleménynyilvánítás szabadságának alkotmányban védett terjedelméről.

A hvg.hu-hoz is eljuttatott kúriai ítélet arról szól, hogy a bíróságnak nem a felperesek szubjektív sértettség érzéséből kell kiindulnia, hanem külső objektív szemléletmódot kell alkalmaznia. Rogán és az önkormányzat (a felperesek) a Kúria ítélete szerint pervesztesek lettek, ezért kötelesek Juhásznak (az alperesnek) a felülvizsgálati eljárási költséget is megfizetniük.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Megkapták a kísérleti oltást a majmok a San Diegó-i állatkertben

Megkapták a kísérleti oltást a majmok a San Diegó-i állatkertben

Élen jár energiapazarlásban a magyar lakosság

Élen jár energiapazarlásban a magyar lakosság

Ez a különleges pillangó egy elszáradt falevélnek álcázza magát

Ez a különleges pillangó egy elszáradt falevélnek álcázza magát