szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

Elfogadhatatlanok az új brit miniszterelnök követelései, csak az EU egységét próbálja tesztelni - írta Michel Barnier.

Boris Johnson új brit miniszterelnök követelései elfogadhatatlanok a brit kilépési szerződés visszavonásáról – jelezte az Európai Bizottság Brexit-főtárgyalója az unió bennmaradó 27 tagállamának.

Michel Barnier arra figyelmeztetett:  Johnson olyan szerződést akar, amelyből kimaradna a tartalékmegoldás - az úgynevezett backstop -, amely az Észak-Írország és Írország közötti fizikai határellenőrzés újbóli bevezetésének megelőzését célozná.

„Ez elfogadhatatlan” - írta Barnier a bennmaradó EU-tagállamoknak küldött körüzenetében, amelyet az AFP francia hírügynökség ismertetett. Hozzátette: Johnson beharangozása az október 31-i, akár megállapodás nélküli brit kilépésről az EU egységére nehezedő nyomáspróba lehet.

„Fel kel készülnünk minden forgatókönyvre. Részünkről mindenképpen alapvetően fontos, hogy nyugodtak maradjunk, ragaszkodjunk alapelveinkhez, 27 tagállamként mutassunk szolidaritást és egységet” - írta Barnier.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!