szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az uszodát pont egy hotel mellé építenék, ahol korábban a Fidesz tartotta frakcióülését.

A Nemzetközi Úszószövetség (FINA) szabványainak is megfelelő, négymedencés, ötszáz fős lelátói és ezerfős öltözői kapacitással rendelkező versenyuszodát építtet az ötezer fős Velence önkormányzata – írja a 24.hu.

A lap úgy tudja, a képviselőtestület júliusi ülésén döntött az önkormányzat a beruházásról, miután Koszti András Fidesz-KDNP-s polgármester elővezette az évek óta húzódó uszodaberuházás ügyét. A 4-5 milliárdos építkezésbe az önkormányzat úgy vágott bele, hogy 2,2 milliárd forintos az éves költségvetése, a szükséges pénz nagyobb része pedig nem áll a rendelkezésére.

A kivitelezési szerződést már megkötötték, és a jól menő Velence Resort & Spa Szálloda közvetlen szomszédságában, a Velencei-tó partján lévő hatalmas telken sietve el is kezdődtek az előkészítő munkálatok.

Az uszodaépítést először L. Simon László, a környék legbefolyásosabb fideszes politikusa vetette fel 2015 nyarán, majd a velencei önkormányzat cége, a Velence Plus Sport, Termálvíz- és Geotermikus Energiaszolgáltató Kft. be is adott egy sportfejlesztési programot az uszoda támogatására a Magyar Vízilabda Szövetséghez, mondván növelni akarják a sportolói létszámot a településen. Az uszodára akkor 1,4 milliárd forint taopénzt kaptak, ám a hiányzó milliárdokat azóta sem sikerült sem előteremteni, sem kilobbizni.

Koszti András egy korábbi interjúban elismerte, hogy szorít a határidő, mert a város már többször kért hosszabbítást, a projekt végső befejezési dátumaként pedig 2020. június 30-át határozták meg, további halasztásra a taoprogramban nincs lehetőség, ehhez pedig 2019 tavaszán el kellett volna kezdeni az építkezést. Koszti szerint 4,7 milliárd forint a beruházás tervezett költsége, ebből a kivitelezéshez szükséges önerő 1,4 milliárd, amelyet Tessely Zoltán kormánybiztos nyilatkozata szerint egészében a kormánytól várnak.

A 24.hu úgy tudja, már előkerültek olyan elképzelések is, amelyek szerint függőhíd kötné össze az uszodát a szomszédos szállodával, ahol 2017-ben a Fidesz a kihelyezett frakcióülését is tartotta. A taotámogatásra pályázó önkormányzati cégben résztulajdonnal rendelkeznek a hotel tulajdonosai is, a hotel fő irányítója pedig Csapó Tamás, aki korábban Demján Sándor bizalmi embere volt, az Arcadom Zrt. volt vezérigazgatója, a Honvédelmi Minisztérium médiacégénél, a HM Zrínyi Kommunikációs Kht.-nál pedig hűtlen kezeléssel gyanúsították meg. Első fokon el is ítélték, másodfokon azonban új eljárást rendelt el a bíróság. Csapó ügyvezető volt az Eventhotels Zrt.-ben is, amelyben édesapja is érdekelt, és amely üzlettársa egy L. Simon László felesége nevén jegyzett cégnek.

Koszti András polgármester nem válaszolt a lap kérdéseire, az önkormányzati cég viszont megerősítette a beruházás megkezdését.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az HBO közölte: most már letölthetnek az iPhone-osok is

Az HBO közölte: most már letölthetnek az iPhone-osok is

Matolcsy, Polt, Pintér és Domokos is írásba adta: elkötelezettek a korrupció visszaszorításában

Matolcsy, Polt, Pintér és Domokos is írásba adta: elkötelezettek a korrupció visszaszorításában

Viharos lesz északon, máshol inkább napsütéses a csütörtök

Viharos lesz északon, máshol inkább napsütéses a csütörtök