szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A világ vezetőinek egy része azon agyal, hogy lehetne megúszni egy újabb válságot, másik része pedig – élén Donald Trumppal – azon ügyködik, hogy kirobbantsa. Ha ez bekövetkezik, a magyar gazdaság aligha marad sértetlen.

Alig 1,1 százalékkal nőtt az euróövezet gazdasága a második félévben – derül ki az Eurostat legfrissebb adataiból. Ez 2013 vége óta a legalacsonyabb ütem, éppen a fele annak, amit tavaly ilyenkor mértek, azóta tart a lassulás – emeli ki elemzésében a HVG. Az IMF nemrég arra figyelmeztetett, hogy a német gazdaság a második negyedévben behúzta a féket, és a GDP növekedése, ami az utóbbi években rendre meghaladta az évi 2 százalékot, az idén már csak 0,7 százalék lehet. Ez rosszkor jön a magyar gazdaságnak, amelynek létfontosságú, hogy az idetelepült német autóipari cégek és beszállítóik jól teljesítsenek.

A politikai kockázat Európában legfőképpen a Brexit képében jelentkezik, de öles léptekkel zárkózik fel Olaszország is. Bonyolítja a helyzetet, hogy az Európai Központi Bank élén is váltás készül.

A magyar gazdaság egyelőre jól teljesít – ezt a szerda reggel publikált adatok is megerősítik –, ám rejtélyes recesszió kerülgeti kívülről – olvasható a lapban. Ha például fokozódik az Egyesült Államok és Kína közti kereskedelmi háború, vagy a globális technológiai váltás előtt álló és morálisan is megtépázott autóipar belecsúszik egy dekonjunktúrába, vagy felerősödnek a valutapiaci bizonytalanságok, netán beszakadnak a kötvényhozamok.

A gazdasági kilátásokról szóló elemzést a HVG legfrissebb számában olvashatja.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az USA hivatalosan is kilépett a Nyitott Égbolt fegyverkorlátozási egyezményből

Az USA hivatalosan is kilépett a Nyitott Égbolt fegyverkorlátozási egyezményből

Több tízezer forint különbség is lehet a koronavírusos betegeket ellátó ápolók pluszpénze között

Több tízezer forint különbség is lehet a koronavírusos betegeket ellátó ápolók pluszpénze között

A járvány alatt sem állt le Európa meghódításával Kína

A járvány alatt sem állt le Európa meghódításával Kína