szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A baloldali képviselő szerint ha a buszon tudnak együtt utazni az emberek, akkor a vonaton sincs másképp.

Botrányt kavart egy német politikus, aki azt javasolta, hogy szüntessék meg az első osztályú kocsikat a német vonatokon – írta a The Guardian. A baloldali Die Linke társelnöke, Bernd Riexinger szerint ezzel nemcsak az energiahatékonyságot lehetne növelni, hanem a túlzsúfoltságot is elkerülhetik.

„Az emberek a folyosón állnak, miközben az első osztály üres. Ez luxus. A vasúti kocsiknak mindenki előtt nyitva kellene lennie” – jelentette ki. Riexinger arra is emlékeztetett, hogy az emberek a buszon bezzeg képesek egymás mellett utazni.

Az ötletet szinte minden érintett szereplő óriási sületlenségnek nevezte. Karl-Peter Naumann, a német utas szakszervezet vezetője a DPA hírügynökségnek azt nyilatkozta, hogy hatalmas igény van az első osztályú kocsikra, ezért ha a hatékonyságon akarnak javítani, nem megszüntetni kell őket, hanem egész egyszerűen hosszabb vonatokat kell indítani.

A Berlin-Brandenburg tartomány közlekedési társasága pedig azt közölte, akárhányszor kevesebb első osztályú hellyel indítanak el egy vonatot, azonnal panaszos levelek tucatjait kapják az utasoktól. A német kormány vasútért felelős ombudsmanja pedig azzal vetette el az ötletet, hogy az „szocialista osztálykiegyenlítés”.

„Ha valaki hajlandó többet fizetni a kényelmesebb ülésekért és több helyért, akkor engedni kell neki” – tette hozzá.

(Címlapképünk illusztráció.)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Jakab Péter Tiborcz Istvánról beszélt volna a parlamentben, de kikapcsolták a mikrofonját

Jakab Péter Tiborcz Istvánról beszélt volna a parlamentben, de kikapcsolták a mikrofonját

A PlayStation 5 új kontrollere PC-s játékokkal is működik

A PlayStation 5 új kontrollere PC-s játékokkal is működik

Eddig nem látható elváltozásokat vettek észre a Covid-betegek tüdején

Eddig nem látható elváltozásokat vettek észre a Covid-betegek tüdején