szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A szakértők már egy ideje mondják, hogy nem lesz ez így jó; most újabb felmérésre mutogathatnak.

„Minél tovább tart a kereskedelmi háború Kínával, annál gyengébbek lesznek ők, és annál erősebbek leszünk mi” – mondta pénteken Donald Trump amerikai elnök. Egy a New York-i Fed által ugyanakkor publikált jelentés azonban ennél sokkal árnyaltabb képet fest, legalábbis a három általa vizsgált állam – New York, New Jersey és Connecticut – tekintetében.

A szakértők friss felmérése szerint ugyanis egyre több cégvezető érzi úgy, hogy a háborúskodás nyomán megemelt vagy bevezetett vámok ártanak az üzletmenetüknek. Jelesül: növelik a költségeiket, amelyeket aztán vagy áthárítanak a fogyasztókra, vagy lenyelnek, de mindkét esetben csökkenhet a nyereség. Ez pedig a tőzsdei árfolyamokra is negatív hatással lehet, sőt még elbocsátásokat is maga után vonhat.

A felmérés során a gyártással foglalkozó válaszolók 79, a szolgáltatószektorban működők 60 százaléka mondta, hogy valamennyire nőttek a költségei a vámok miatt, további 14 illetve 12 százalék pedig azt, hogy az emelkedés jelentős. Az összes sorolt mutató komoly megugrást jelez az egy évvel korábbi állapothoz képest. A cégek további növekedésre számítanak, és arra, hogy emiatt nekik is emelniük kell áraikat.

Szintén pénteken látott napvilágot a Michigani Egyetem fogyasztói bizalmi indexe, amelyből már kiolvashatók a visszaesés jelei. Ebből egyes szakértők arra következtetnek, hogy az amerikai fogyasztók már recesszióra készülnek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!