szerző:
Lengyel Miklós
Tetszett a cikk?

A brit miniszterelnök kétségbeesetten keresi a megoldást a Brexitre.

Már csak 70 napja van Nagy-Britannia miniszterelnökének, ha határidőre ki akarja vezetni hazáját az Európai Unióból. Boris Johnson Berlin után Párizsban próbálta meg eladni a programját, amely a PR-ban elmegy, de a gyakorlatban nem: kilépést gyorsan mindenáron!

Az egyik legnagyobb probléma az Ír-szigetet átszelő határ, és nem csak a sokszor elutasított záradék miatt. Észak-Írország képtelen a határ védelmére – hangsúlyozta a terület rendőrfőnöke, aki a BBC-nek nyilatkozott.

"Még 7000 emberünk sincsen. Képtelenek vagyunk így ellátni egy 500 kilométeres határ ellenőrzését. Az sem megoldás, hogy műszaki zárat alkalmazunk, mert több mint 300 átkelőpont van. Ha az egyik helyen problémát jeleznek a készülékek, akkor a rendőrök odarohannak, és így más területek teljesen őrizetlenül maradnak. Ezzel romlana egész Észak-Írország biztonsága, mert megnövekednének az IRA lehetőségei" – így kesergett a BBC mikrofonja előtt Symon Byrne. A rendőrfőnök lehetetlen helyzetbe kerül november elsejétől, mert képtelen garantálni Észak-Írország biztonságát a no deal brexit esetén.

Ez persze nem az ő hibája. Amikor Boris Johnson újonnan megválasztott kormányfőként villámlátogatást tett az Ír-szigetnek az Egyesült Királysághoz tartozó északi felén, akkor pluszpénzt ígért a rendőrségnek. "Ezzel együtt sem leszünk képesek megoldani a feladatot" – jelentette ki egyértelműen Észak-Írország rendőrfőnöke.

Az ír probléma

Az Egyesült Királyság és az Európai Unió egyetlen szárazföldi határa november elseje után az Ír-szigetet kettéválasztó vonal lesz. Ez a Nagypénteki békeegyezmény keretében vált szabadon átjárhatóvá. 1998-ban ezzel sikerült lezárni a polgárháborút Észak-Írországban, épp ezért senki sem akarja újra lezárni a határt, amely viszont nem maradhat teljesen őrizetlenül sem.

Boris Johnson villámtempóban győzködi legfontosabb európai szövetségeseit, hogy találjanak valamiféle megoldást, mert ő bármi áron, de kivezeti az Európai Unióból Nagy Britanniát. Szerdán Berlinben járt, ahol Angela Merkel kancellár rugalmasnak mutatkozott: szerinte 30 nap alatt tető alá lehetne hozni valamiféle elfogadható megállapodást. Már persze, hogyha szándék van rá. De Párizsban, ahol csütörtökön tárgyalt Johnson, nincsen szándék. Emmanuel Macron szerdán például órákon keresztül szórakoztatta az újságírókat azzal, hogy elmagyarázza nekik: miért őrültség a Brexit, miért fog nagyon ráfázni Boris Johnson és egész Nagy-Britannia.

A francia elnök véleménye egyértelmű. Szerinte

Őfelsége kormánya az USA vazallusa lesz.

Macron szerint az a szabadkereskedelmi egyezmény, amelyet Trump elnök kínálgat Londonnak, pusztán mézesmadzag. Amint Nagy-Britannia kívül kerül az Európai Unió biztos védőfalain, az amerikai óriások megeszik reggelire a stagnáló brit gazdaságot, pontosabban annak azokat a részeit, melyek profitot hajthatnak. Gazdaságilag a szigetország az USA egyik tagállama lesz, amelyik leszakadóban van a világtól, mert távolról sem rendelkezik olyan dinamikus ágazatokkal, mint mondjuk Kalifornia.

Merkel vagy Macron azonban csak bemelegítés: Boris Johnson vasárnap tárgyal Tuskkal. Az Európai Tanács elnöke megismerteti őt az egységes uniós állásponttal, amelyik most ugyancsak kérdéses hiszen a Brexittel kapcsolatban most a két legfontosabb állam, Németország és Franciaország nem ért egyet.

Vagy csak ezt a szerepet játsszák el? Angela Merkel és Emmanuel Macron jól összetanult duót alkot az EU élén, erre jó példa volt az uniós vezető posztok elosztása. A német kancellár és a francia elnök annak ellenére végre tudta hajtani az elképzeléseit, hogy az európai választásokon egyikük sem szerepelt különösebben fényesen. Akkor is felváltva játszották el a jó rendőr-rossz rendőr szerepet amíg végül ki nem jött a nekik kedvező eredmény.

Egy dologban pedig még a Brexittel kapcsolatban is egyetértenek: mindketten Trump bábjának tartják Boris Johnsont. Igaz, maga az amerikai elnök mindent meg is tesz ezért. Amikor Londonban járt a partraszállás 75-ik évfordulóján, akkor nyíltan a támogatásáról biztosította Johnsont, aki akkor még csak jelölt volt a kormányfői posztra. Trump csodálatos egyezményt ígért arra az esetre, ha Nagy Britannia október 31-én elhagyja az Európai Uniót.

Az érintettek hamarosan újra találkoznak – ezúttal Biarritzban a francia tengerparton –, ahol G7-csúcsot rendeznek a hétvégén. A Trump gőzhengerével szemben Angela Merkel és Emmanuel Macron képviseli az ellensúlyt, Boris Johnson pedig kétségbeesetten egyensúlyoz, nehogy két szék között a pad alá kerüljön miközben már csak 70 napja maradt arra, hogy valamilyen gyakorlatban is működő megoldást találjon a Brexitre.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Itt a teljesen megújult Mercedes C-osztály

Itt a teljesen megújult Mercedes C-osztály

Autóroncsot fogtak a forgalomban a szolnoki rendőrök

Autóroncsot fogtak a forgalomban a szolnoki rendőrök

Megnéztük, mi a helyzet az MNB akciós hitelével: hamar elfogyhat a 2500 milliárd forint

Megnéztük, mi a helyzet az MNB akciós hitelével: hamar elfogyhat a 2500 milliárd forint