szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A lap úgy tudja, egyelőre dolgoznak a jogi megoldáson.

Folytatódik a hulladékgazdálkodás államosítása, a számlázás központosítása után az uniós források felhasználásával épült hulladékkezelő központokat is bekebeleznék – írja az Mfor.hu.

A lap úgy tudja, az ország összes – jellemzően uniós támogatásból megvalósult vagy felújított – korszerű hulladékkezelőjének válogató, átrakó, lerakással hasznosító központját is átvenné az állam az önkormányzati cégektől, illetve társulásoktól, de egyelőre még nem sikerült megtalálni hozzá a megfelelő jogi formát.

A lap ezzel kapcsolatos kérdéseire az Innovációs és Technológiai Minisztérium és a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő (NHKV) Zrt. sem válaszolt.

A jelenlegi hulladékkezelési közszolgáltatás rendszerében más viszi el a hulladékot és más adja ki számlát, a központi számlázást a 2016-ban megalakult állami kukaholding, az NHKV kapta feladatul, amely sem tavaly, sem idén nem tudta határidőre elkészíteni a pénzügyi beszámolóját, és a nem fizetők aránya sem csökkent, a díjbeszedéssel is többször akadtak gondok.

A lap hozzáteszi, hogy az állam már korábban elkezdte felvásárolni a hulladékkezelő cégeket: elsőként a német tulajdonú REMONDIS Magyarország Holding Kft.-t vette meg a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. 2013 végén, és létrehozta a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Szolgáltató Kft.-t (NHSZ). A hivatalosan kommunikált cél az volt, hogy hazai tulajdonba vegyék a hulladékgazdálkodás szereplőit, és egységes szolgáltatási színvonalat alakítsanak ki az egész országban.

2014-ben az osztrák tulajdonú AVE Magyarország Hulladékgazdálkodási Kft. felvásárlásával újabb kétmillió háztartás hulladékszállítása került az NHSZ fennhatósága alá. A cég jelenleg összesen 38 társaságban – 25 leányvállalatban, 10 társult vállalkozásban és egy közös vezetésű cégben és két másikban – rendelkezik kisebb-nagyobb részesedéssel.

Maga az NHSZ hulladékgazdálkodási tevékenységet nem folytat, csupán vagyonkezelési feladata van. Ha nem az NHKV, akkor ez a cég kaphatná meg az önkormányzatoktól elvett hulladékhasznosítókat, hulladéklerakókat.

A lap hozzáteszi, ha a hulladéklerakókat átvenné az állam, és piaci árat fizettetnének a hulladékért a szemétszállító cégekkel, azok nem igazán tudnák ezt kigazdálkodni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kásler Miklós bármelyik vakcinát beadatná magának

Kásler Miklós bármelyik vakcinát beadatná magának

Szabó Tímea elvégezte a kormány munkáját, kérdés, mit lépnek erre

Szabó Tímea elvégezte a kormány munkáját, kérdés, mit lépnek erre

Gergely Róbert lángosfutárnak állt

Gergely Róbert lángosfutárnak állt