szerző:
Lengyel Miklós
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Biarritzban, egy franciaországi turistaközpontban ülésezik a G7-csúcs az idén. Tavaly Kanadában káosszal zárult az összejövetel, mert Donald Trump utólag közölte: nem fogadja el a közös közleményt, melyet korábban jóváhagyott. Most Emmanuel Macron francia elnök - mint vendéglátó – szeretné elkerülni a botrányt.

Nem lesz közös közlemény a háromnapos tanácskozásról - közölte újságírókkal jó előre a francia elnök, aki remekül ismeri Donald Trumpot, miután ez lesz az amerikai elnök negyedik látogatása francia földön.

Trump és Macron jól kijön egymással, míg Angela Merkel és az amerikai elnök kapcsolata kifejezetten fagyos: legutóbb Trump nem is parolázott a német kancellárral, amikor Európába látogatott a második világháborús normandiai partraszállás 75-ik évfordulóján. A rossz viszonyt mutatja az is, hogy Németországban eddig csak egyszer tette tiszteletét Trump – egy másik G7 csúcson. Most sem látogat el Berlinbe, miközben Varsót újra felkeresi - kesereg a német közszolgálati Deutsche Welle.

Európa nem lesz az USA vazallusa

Ezt hangsúlyozta Emmanuel Macron, amikor felvázolta mestertervét Trump megállítására. Az amerikai elnök úgy nyomul előre, mint a bulldózer, és ez várhatóan Biarritzban is így lesz. Ez nemcsak Trump stílusával, de helyzetével is magyarázható: a nyugati nagyhatalmak közül egyedül az Egyesült Államok tud felmutatni jó gazdasági eredményeket, a G7 többi tagállama gyengélkedik. Az Egyesült Államokban viszont dinamikusan növekszik a belső fogyasztás, ami megerősíti Trump pozícióját, hiszen neki az elnökválasztási kampányban mindennél fontosabb a választópolgárok elégedettsége.

A rendőrség már készül a csúcstalálkozóra
©

"Más az értékrendünk és mások a céljaink"- hangsúlyozta Macron, aki a G7-es csúcstalálkozón ismét kísérletet tesz a multilaterális liberális világrend megvédésére. "Ellenkező esetben fennáll a veszély, hogy Európa eltűnik a globális gazdasági verseny élvonalából. Elveszítheti a szuverenitását, sőt az Egyesült Államok vazallusa lehet" Ennek példájára hozta fel Nagy-Britanniát, mely a francia elnök szerint pontosan ebbe a helyzetbe kerülhet a brexit következtében.

A gazdasági és politikai vezetők egymást figyelik

Míg Biarritzban a G7 politikai vezetői gyülekeznek, Wyomingban a pénzügyi elit próbál meg választ találni arra: miképp kerülheti el a globális gazdaság a recessziót. Trump szemmel láthatóan fütyül erre, mert őt csakis az amerikai helyzet érdekli, az pedig egyelőre kedvező.

Az IMF viszont arra figyelmezteti az USA elnökét, hogy a Kína elleni kereskedelmi háborúval és más brutális külső akciókkal az Egyesült Államok olyan világméretű recessziót idézhet elő, melynek a következményeit azután maga Amerika is megérzi. Ma már nincs szuverén gazdaság a globális rendszerben vagyis visszahatnak az intézkedések egymásra, melyek azután láncreakciót indíthatnak el. Pekingben például nemrég jelezték, hogy válaszcsapásra készülnek. Az Európai Unió ugyanerre készül amint Ursula von der Leyen új bizottsága megkezdi a munkát november elsején.

Trumpot meg lehet győzni

Szíria ügyében ez sikerült - hangsúlyozta Macron. Irán vagy a nemzetközi klímaegyezmény ügyében nem - ismerte el a francia államfő.

©

De gazdasági kérdésekben Trump rugalmas: miközben mennydörögve szidalmazta Franciaországot és annak elnökét, mert bevezette a GAFA (Google, Amazon, Facebook, Apple) adót, addig az amerikai pénzügyminiszter szépen csendben aláírta azt a G7 dokumentumot, amely előírja, hogy a multiknak ott kell adózniuk, ahol a forgalmuk és profitjuk nagy részét megszerzik. Pontosan ezt javasolta Macron korábban.

Jöhet-e Putyin a G7-re?

Macron Breganconban a francia elnöki nyári rezidencián fogadta Putyint, és utána úgy nyilatkozott, hogy Oroszország helye Európában van, így Putyinnak is előbb vagy utóbb vissza kell térnie a nagyhatalmak csúcstalálkozójára. Ebből Trump gyorsan levonta a következtetést: legyen a G7 újra G8!

©

Macron erre persze sietett tisztázni álláspontját: Putyin visszatérhet a csúcstalálkozóra, de nem feltételek nélkül. Oroszországot azért zárták ki, mert 2014-ben annektálta az Ukrajnához tartozó Krím-félszigetet. Putyinnak ezen a téren tehát engedményeket kellene tennie.

Ennek érdekében Macron csúcstalálkozót szervez, melyen rajta kívül Angela Merkel német kancellár, Vlagyimir Putyin és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök venne részt. Ha ez a tanácskozás sikerrel járna, akkor megkezdődhetne Putyin visszatérésének folyamata a nagyhatalmak csúcstalálkozójára. Addig viszont az Európai Unió válasza negatív vagyis nem támogatja, hogy minden oroszok elnöke részt vehessen a nyugati nagyhatalmak összejövetelén.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Már a GUM áruházban is oltják a moszkvaiakat a Szputnyik V-vel – videó

Már a GUM áruházban is oltják a moszkvaiakat a Szputnyik V-vel – videó

707 lóerős lett a Rolls-Royce 2,7 tonnás szabadidő-autója

707 lóerős lett a Rolls-Royce 2,7 tonnás szabadidő-autója

Itt az új lencse, amely 1000-szer vékonyabb a hajnál

Itt az új lencse, amely 1000-szer vékonyabb a hajnál