szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A befektetési szakember szerint egy apró érintés is halálos lehet.

Miért ránganak Donald Trump amerikai elnök minden tweet-jére úgy a világ tőzsdéi, mintha áramot vezettek volna beléjük? Ezt a kérdést teszi fel blogján Zsiday Viktor befektetési szakember, majd meg is válaszolja azt. Ahogyan azt a Portfólió is észrevette, a blogbejegyzés szerint azért, mert a jelen helyzetben valóban létfontosságúnak tűnik, hogy hogyan alakulnak az amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalások.

Zsiday azt írja, a világgazdaság, úgy tűnik, pengeélen táncol: „az ipar sok helyen recesszióban, miközben a szolgáltatás továbbra is nő. A nagy kérdés az, hogy melyik húzza magával a másikat: a gyenge ipar magával rántja-e a mélybe a szolgáltatásokat, a lakossági fogyasztást, és akkor recesszió lesz; avagy a szolgáltatás felhúzza magával a gyengélkedő ipart?” Úgy véli, az utóbbi tűnik valószínűbbnek, viszont éppen azért, mert a helyzet nem egyértelmű, már kis behatás is könnyen megváltoztathatja a kimenetet.

Ha kialakul valamiféle kereskedelmi béke, akkor valószínűbb, hogy a globális gazdasági fellendülés tovább tart – vélekedett.

Ha azonban ez nem valósul meg, akkor „a zőke tweet-huszár könnyen recesszióba tolhatja a világgazdaság egy részét.” Azt írja, azért, mert a gazdaság szinte mindenhol erősen lefékezett, a gazdasági önerősítő visszacsatolások miatt könnyen teljes leállás lehet már egy egészen kis féknyomásra is. „Ha a földön állunk két lábbal, akkor egy kisgyermek lökdösődése sem nagyon hat ránk, de ha a 100. emeleten egy fapallóra kilépve egy lábon álldogálunk, akkor egy apró érintés is halálos lehet. (…)

Itt áll most a világgazdaság, mi pedig tweetről tweetre figyeljük, hogy leesünk, vagy nem.”

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Részletezte a KSH, miért esett 4,7 százalékot a magyar GDP a második hullám előtt

Részletezte a KSH, miért esett 4,7 százalékot a magyar GDP a második hullám előtt

Beszáll az Audi a Dakar-raliba, ráadásul egy elektromos autóval

Beszáll az Audi a Dakar-raliba, ráadásul egy elektromos autóval

Bluetooth-on keresztül támad a hacker, 90 másodperc alatt bármelyik Tesla Model X ellopható

Bluetooth-on keresztül támad a hacker, 90 másodperc alatt bármelyik Tesla Model X ellopható