szerző:
Lengyel Miklós
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

"Nehéz feladata van az új olasz kormánynak, mert úgy kell növekedést ösztönöznie, hogy közben betartja a szabályokat" – hangsúlyozta Mario Centeno, az eurózóna pénzügyminiszteri tanácsának elnöke, aki részt vett egy gazdasági tanácskozáson a Comói-tó partján Olaszországban.

Még Sergio Mattarella államfő is különleges bánásmódot kért az új baloldali kormánynak, melyben Roberto Gualtieri kapta meg a pénzügyi tárcát. Benne nagyon bíznak Brüsszelben, mert korábban az Európai Parlamentben volt a gazdasági bizottság elnöke.

A baloldal pénzügyminisztere máris jó hatással volt a nemzetközi piacokra, ahol csökkentek Itália adósságszolgálati terhei, melyek folyamatosan növekedtek azóta, hogy Matteo Salvini, a korábbi kormány erős embere populista elképzelésekkel bombázta Brüsszelt. Salvini legutóbb már nagy adócsökkentést helyezett kilátásba, mely végképp felborította volna az olasz költségvetést. Ez végképp kicsapta a biztosítékot Brüsszelben, ahol örömmel fogadták Matteo Salvini bukását és az új baloldali kormány megalakulását.

Salvini megbukott, de a problémák megmaradtak

Ez derült ki a Comói-tó partján, ahol szeptemberben gazdasági és politikai vezetők cserélnek eszmét a globális gazdaság, Európa és Olaszország jövőjéről. Cernobbióban, a festői Villa d'Estében idén is megrendezték a tanácskozást, mely nem sok derűs információval szolgált Olaszország gazdasági és politikai helyzetét illetően.

Az olasz gazdaság az idén nulla növekedést produkált, miközben az eurózóna vagy az Európai Unió legtöbb állama ennél többet is fel tudott mutatni. A felszólalók többsége úgy vélte, hogy a globális gazdaságban, azon belül a fejlett világban az USA-nak a legjobbak a növekedési esélyei, Európáé gyengébbek, Itáliának pedig szinte semmilyenek.

Az Ambrosetti klub kidolgozott egy mutatót, mely 350 gazdasági vezető véleményét tükrözi Olaszország gazdasági helyzetéről. Jelenleg ez a mutató mínuszba fordult, vagyis a bizalom egyáltalán nincsen meg az ország irányában. A populista kormányzat és Brüsszel huzakodása egyáltalán nem töltötte el reménnyel a gazdasági vezetőket – erről számolt be a tanácsadó intézet, amely számokkal igazolta, hogy az olasz gazdaság elmúlt évtizede elvesztegetett időszak volt, mert Itália fokozatosan elveszítette a versenyképességét nemcsak a globális piacon, de Európán belül is.

Épp ezért kérte Sergio Mattarella olasz államfő a tanácskozás befolyásos résztvevőit és rajtuk keresztül Brüsszelt, hogy enyhítsenek a szigorú szabályokon. Engedjék meg a költségvetési deficit növekedését annak érdekében, hogy Itália végre növekedési pályára álljon. Matterella azzal érvelt, hogy a pluszpénzeket az infrastruktúra korszerűsítésére, az oktatásra és a tudományos kutatásra költenék. Erre szükség is van, hiszen Olaszország mindhárom téren elmaradt a világtól és Európa fejlettebb részeitől. A genovai katasztrófa például jól megmutatta, hogy az infrastruktúra karbantartására nem jut pénz. De jó példák erre Olaszország egykor híres egyetemei és kutatóintézetei, amelyek ma már csak az árnyai híres elődeiknek.

Nincs kivételezés

Ezt üzente Sergio Matterella államfőnek és az új olasz kormánynak Mario Centeno. Az eurózóna pénzügyminiszteri tanácsának elnöke a Reuters hírügynökségnek adott interjújában fejtette ki, hogy amennyiben lazítana a szabályokon az eurózóna, akkor a globális piacok kikényszerítethetnének egy kamatlábemelést. Ez pedig igazi katasztrófa lenne Olaszország számára, amelynek államadóssága meghaladja a GDP 132 százalékát.

Az Öt Csillag mozgalom ragaszkodik ahhoz, hogy ne legyen áfaemelés január elsejétől

Márpedig ez jelenleg 23 millió euró értékben ott szerepel a 2020-as költségvetés bevételi oldalán. Roberto Gualtieri pénzügyminiszter nem épp könnyű dolga az lesz, hogy megtalálja: honnan szerez ilyen jelentős összegű bevételt?

Az Öt Csillag mozgalom nem véletlenül ellenzi az áfaemelést, hiszen az jelentős mértékben csökkentené a kormány népszerűségét. Márpedig az Öt Csillag ezt nem engedheti meg magának: az olasz választásokon még Itália első pártja volt, de a népszerűsége azóta összeomlott, és az európai választásokon katasztrofálisan leszerepelt.

Épp ezért indította meg offenzíváját Matteo Salvini a hatalom megszerzésére. A kísérlet megbukott, de a Liga – Salvini pártja – továbbra is a legnépszerűbb Olaszországban. A populista vezér pedig ugrásra kész: az új kormányt, mint Brüsszel engedelmes szolgáját mutatja be választóinak. Pedig nemcsak Brüsszel, de Washington is támogatta Salvini bukását: a szélsőjobboldali vezért ők ugyanis a Kreml engedelmes szolgájának tekintik Olaszországban.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
A világhírű építészt sátánizmussal is vádolták, mégis mindenki vele akart terveztetni

A világhírű építészt sátánizmussal is vádolták, mégis mindenki vele akart terveztetni

"Elpuhultunk, elkényelmesedtünk" – fideszes politikusok a vereségről

"Elpuhultunk, elkényelmesedtünk" – fideszes politikusok a vereségről

Átveszi a mandátumát a mohácsi polgármester

Átveszi a mandátumát a mohácsi polgármester

Matolcsy unokatestvérének sikerült megszabadulni bedőlt bankjától

Matolcsy unokatestvérének sikerült megszabadulni bedőlt bankjától

Iskolába menet tűnt el két budapesti fiatal

Iskolába menet tűnt el két budapesti fiatal

Nagy baj van Svájcban, úgy olvadnak a gleccserek, mint még soha

Nagy baj van Svájcban, úgy olvadnak a gleccserek, mint még soha