szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy pénzügyi szolgáltatókat képviselő lobbiszervezethez megy dolgozni a magyar pénzügyi felügyelet egykori vezetője.

Távozik az Európai Bankhatóság (EBA) éléről Farkas Ádám, aki 2011 óta volt a szervezet igazgatója – írja az Mfor.hu a londoni székhelyű testület közleménye alapján.

Farkas itthon 1997–2001 között a Magyar Nemzeti Bank ügyvezető igazgatójaként, majd 2002–2005 között a CIB Bank társ-vezérigazgatójaként tevékenykedett, 2009 júniusától 2010 júniusáig pedig a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) felügyeleti tanácsának az elnöke volt.

Ezután lett EBA-igazgató, ahol mandátuma öt évre szólt, amely csak egyszer hosszabbítható, ez 2015-ben meg is történt, így 2020 után már nem tudta volna betölteni a pozíciót, most azonban maga mondott fel, korábbi értesülések szerint ugyanis az európai pénzügyi szolgáltatókat képviselő lobbiszervezet (Association for Financial Markets in Europe, AFME) vezetője lehet.

Az EBA közleménye szerint Farkas valóban az AFME-hez megy, és mivel mostani és jövőbeni pozíciója miatt konfliktus alakulhat ki, ezért a foglalkoztatási és etikai szabályaival összhangban úgy döntött, hogy a továbbiakban nem vehet részt az EBA érdemi, felügyeleti munkájában, kizárólag a testület működtetésével kapcsolatos feladatokat láthatja el október 31-ig.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Gazdaság

Farkas Ádám az EBA új főigazgatója

Farkas Ádámot, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete korábbi elnökét választotta főigazgatónak 5 éves időtartamra ma az Európai Bankhatóság Felügyeleti Tanácsa.

Horváth Éva Nemzetközi gazdaság

Farkas Ádám: a bankrendszerben a kőkemény racionalizálás időszakát éljük

Farkas Ádámot, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) korábbi elnökét választotta főigazgatójának öt évre az Európai Bankfelügyeleti Hatóság (European Banking Authority – EBA). Az idén januárban megalakult uniós pénzügyi felügyleti hatóság első vezetője így magyar szakember lesz. A nemzetközi válság tanulságai hatására létrehozott intézmény feladata egyebek mellett a nemzetközi bankcsoportok határon átnyúló tevékenységének nyomon követése, a kialakuló kockázatokat értékelése, a figyelmfelhívás, s nem mellékesen egy esetleges európai banki válsághelyzet kialakulásának megakadályozása lesz.

Kiemelt beruházás lett a debreceni oltóanyaggyár

Kiemelt beruházás lett a debreceni oltóanyaggyár

Eddig bírta, 360 fölé került a forint

Eddig bírta, 360 fölé került a forint

Meghalt a beatnemzedék egyik utolsó alakja, Lawrence Ferlinghetti

Meghalt a beatnemzedék egyik utolsó alakja, Lawrence Ferlinghetti