szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A portál szerint Budapest is azt példázza, hogy a nagyvárosok már nem hódolnak be a keményvonalas nacionalista retorikának.

Önkormányzati választás 2019
Idézze fel a 2019-es önkormányzati választás kampányának és a szavazás napjának eseményeit, illetve kövesse a fejleményeket cikksorozatunkkal. Innen megtudhat mindent arról, mi történik az ország önkormányzataiban.
Friss cikkek a témában

Orbán elveszítheti Budapestet, egy jachtorgia csorbítja dominanciáját – ezzel a címmel közölt választási összefoglalót a Bloomberg. A portál budapesti tudósítója úgy fogalmaz, hogy Borkai Zsolt botránya utolsó pillanatban kapott ajándék volt az ellenzék számára.

Budapest elvesztése az elmúlt évtized legnagyobb választási csalódása lehet az Európai Unió egyik legismertebb populista politikusa számára a Fidesz hét egymást követő választási győzelme után – emlékeztet a Bloomberg. A hírügynökség internetes oldalán olvasható cikk ugyanakkor megjegyzi: a vereség jelzés a civil társadalmat elnyomó, a média nagy részét uraló vezető számára arról, hogy a magyarok jelentős része ellenzi uralmát. A portál szerint ez illeszkedik ahhoz a Törökországtól Lengyelországig érezhető nemzetközi trendhez is, hogy a nagy városok már nem hódolnak be a keményvonalas nacionalista retorikának.

Az ellenzéki sikerhez az is kellett, hogy most először indítottak közös jelöltet a fővárosban és a nagyobb városokban – emeli ki a Bloomberg, hozzátéve: paradox módon az ellenzéket segítő győri polgármester a botrány ellenére meg tudta őrizni pozícióját.  

Ez és az, hogy a közgyűlési többséget meg tudta őrizni a Fidesz ugyan siker a párt számára, ahogy Európa egyik leggyorsabb gazdasági növekedése is segíti a hatalomban, ám Orbán számára jelenleg a legnagyobb feladat az, hogy rendet tegyen botránysújtotta pártjában – írja a portál, amely azt sem mulasztja megemlíteni, hogy a botrányt kirobbantó blog szombaton már arról írt, hogy következő „áldozata” Rogán Antal lesz.

(Bloomberg)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!