szerző:
Bankmonitor / Sándorfi Balázs
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Kicsit félünk leírni ezt a címet, mert ezt jellemzően bődületes hazugság, vagy valótlan pénzügyi ajánlat szokta követni. Ez esetben azonban bizonyíthatóan másról van szó: mindazok számára, akik értelmezhető jövedelemmel és egy jelzálogterheléstől mentes ingatlannal rendelkeznek, azok számára a szuperállampapír és egy szabadfelhasználású jelzáloghitel kombinációja 10,7 százalékos éves hozamot eredményezhet. A Bankmonitor bizonyítása következik.

A világot általánosan jellemző alacsony hitelkamatok Magyarországon extra befektetési lehetőséggel párosulnak, köszönhetően a szuperállampapír 4,95 százalékos éves hozamának. Nem véletlen, hogy a június 1-én piacra dobott befektetési lehetőségből már 2000 milliárd forintot vásárolt a lakosság.

Mit tehet az, akinek nincs szabad több millió forintja állampapír befektetésre?

Vásárolhat hitelből állampapírt, mivel a hitel kamata alacsonyabb. Már egy olyan család számára is adott a lehetőség, ahol

  • mindkét házastárs rendelkezik az átlagos, 250 ezer forintos nettó havi jövedelemmel;
  • és van egy hitellel nem terhelt ingatlanjuk.

Hogyan lesz meg a közel 11 százalékos éves hozam?

Konkrét példán keresztül mutatjuk be a lehetőséget. Adott tehát egy család összesített 500 ezer forint nettó havi fizetéssel és egy 40 millió forintos tehermentes ingatlannal. (Igen, láthatóan nem a kedvezőtlenebb vagyoni helyzetben lévők számára adott ez a pénzügyi lehetőség.)

Ma szabadfelhasználású hitelt jellemzően az ingatlanérték 60 százalékig tudunk felvenni. Ez azt jelenti, hogy 24 millió forint hitelhez juthat hozzá a család. Ha a szabad felhasználású hitelek piaci kínálatát alaposan áttekintjük, akkor 3,15 százalékos kamattal érhetjük el a legjobb alternatívát. Tekintettel arra, hogy a hitelfelvétel egyszeri költsége 70 ezer forint, a befektethető összeg ennyivel kevesebb lesz.

A 23 930 000 forint befektetésünk 5 év múlva 30 469 000 forintos kifizetést fog biztosítani számunkra. Ennek fejében az 5 éves futamidő alatt 134 913 forintot fizetünk havi hiteltörlesztésként a banknak. Az állampapír lejárati összegéből (30 469 000 forint) 19 417 441 forintot visszafizetünk a 20 évre felvett szabadfelhasználású hitel aktuális tőketartozásának rendezésére (azaz megszabadulunk a hiteltől). A család így 5 év múlva rendelkezni fog 10,9 millió forint szabadon elkölthető pénzzel. A szabad felhasználású kölcsön tartozás előtörlesztésének egyszeri költsége pár tízezer forintból megoldható, ha jól választottunk hitelt.

Ezen pénzügyi stratégia természetesen csak akkor működik, ha a család a havi bevételéből képes kigazdálkodni a havi hiteltörlesztő részletet (példánkban 24 millió forintos hitelre 134 913 forintot). Ha nem, akkor ugyanez a taktika kisebb hitelösszeggel és kisebb havi törlesztőrészlettel is megvalósítható, azaz mindenki kiszámolhatja a saját lehetőségeihez illeszkedő modellt.

©

Hogy jön ki a 10,7 százalékos hozam? Nem elég azt nézni, hogy az 5 év alatt megszerzett többletpénz mekkora átlagos éves százalékos növekedést jelent a teljes befizetéshez képest, mert ez félrevezető lehet. (A korábbi, állami támogatásos lakástakarékok 10 százalék körüli éves hozamát sem így számolták ki.) Hanem a havi megtakarítás (itt havi hiteltörlesztő) kamatokkal növelt végső értéke számít. Teljes megtakarításunk hozama az a kamatszint, melynél a havi törlesztők havi kamatokkal növelt összértéke és az állampapír lejáratkori értéke megegyezik.

Ha nagyon lecsupaszítjuk a fent bemutatott pénzügyi konstrukciót, akkor egy LTP-hez igen közeli megoldás körvonalazódik: folyamatos havi befizetések, majd 5 év múlva egy masszívan támogatott kamat realizálása. A helyzet annyiban egyszerűbb, hogy nem szükséges lakáscélra költeni a megtakarítást. (Zárójelben érdemes megjegyezni, hogy ez az 5 éves hozam meghaladja az 5 éves egykori LTP hozamát).

Ugyanez a megközelítés Babaváró hitellel is megvalósítható. Ezen esetben 0 százalék a kamat, ha 5 éven belül a családnak gyermeke születik. Ha viszont nem, akkor a fizetendő kamat lényegesen meghaladja a 3,15 százalékos kamatszintet.

Teljesen kockázatmentes?

Igen. Ugyanis mind a hitel, mind a szuperállampapír (születési néven Magyar Állampapír Plusz – MÁP+) fix kamatozású konstrukció. Igaz, hogy a hitel csak 5 évig fix a 20 éves futamidővel szemben, de mivel a teljes tartozást kifizetjük az 5. évfordulón, szó sem lehet kamatkockázatról.

Nem tiltott ez a konstrukció?

Nem. A közelmúltban az MNB új szabályozása azt tiltotta meg, hogy a lakossági állampapír hitelfedezet legyen (azaz pl. 1 millió forintbólból megvásárolt állampapírra hitelt vegyünk fel és abból újfent állampapírt vásároljunk). 

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Újabb zöld rendszámos: hazánkban a 292 lóerős hibrid BMW X3

Újabb zöld rendszámos: hazánkban a 292 lóerős hibrid BMW X3

Már napi 300-400 ezer hackertámadást regisztrálnak

Már napi 300-400 ezer hackertámadást regisztrálnak

Nyilvántartásba vette a Stop Soros elleni eljárást az Európai Bíróság

Nyilvántartásba vette a Stop Soros elleni eljárást az Európai Bíróság

Összeomlott egy híd Franciaországban, egy 15 éves lány életét vesztette

Összeomlott egy híd Franciaországban, egy 15 éves lány életét vesztette

Szétkaptak egy Boeing 757-est, de annyira, hogy kulcstartókat csináltak belőle

Szétkaptak egy Boeing 757-est, de annyira, hogy kulcstartókat csináltak belőle

Egy-két pillanatra már fel tud állni a tolószékből Sas József

Egy-két pillanatra már fel tud állni a tolószékből Sas József