szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A következő rendes EU-csúcs első napját nézte ki Boris Johnson.

December 12-én tartana előrehozott választásokat Boris Johnson brit miniszterelnök, akinek a Brexit-törvény ratifikációjára vonatkozó menetrendjét kedden leszavazta a brit parlament. A politikus már a voksolás előtt fenyegetőzött azzal, hogy ha az október 31-i kilépés tervét elutasítja a többség, akkor választásokkal fogja feloldani a patthelyzetet, később azonban azt közölte: csak akkor húzza elő ezt a javaslatot, ha az EU jóváhagyja a Brexit halasztására vonatkozó kérelmet.

Ez nem történt meg, uniós források szerint pénteken dönthetnek a tagországok arról, engedélyezik-e az újabb halasztást, és ha igen, az csupán néhány hét lenne, vagy 2020. január 31-ig adnának időt a briteknek a Brexit-megállapodás elfogadására, így a rendezett kilépés feltételeinek teljesítésére. A legvalószínűbb forgatókönyvnek ez utóbbi tűnik.

Az előrehozott választást egyelőre nem lehet biztosra venni, hiszen azt kétharmados többséggel kellene jóváhagynia a parlamentnek, amely egyszer már elutasított egy hasonló indítványt. Ha belemennek, akkor furcsa helyzet állhat elő: a voksolást épp a következő EU-csúcs első napján tartják meg - márpedig ha az Egyesült Királyság ekkor még tagja lesz az uniónak, ezen részt kell vennie a miniszterelnöknek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Így néz ki belülről a leomlott genovai híd utódja

Így néz ki belülről a leomlott genovai híd utódja

Hogyan jöttek létre az univerzum legnehezebb anyagai?

Hogyan jöttek létre az univerzum legnehezebb anyagai?

Országszerte kitisztult a levegő

Országszerte kitisztult a levegő