szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az elmúlt két év legmagasabb értékén állnak a világ élelmiszerárai, különösen a húsok és a növényi olajok produkáltak jelentős növekedést novemberben.

Októberhez képest a nemzetközi kereskedelem élelmiszereinek ára 2,7 százalékkal emelkedtek, így közel 10 százalékkal haladják meg a tavalyi árszintet – számolt be az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) legújabb jelentése. A növény olajok, így a pálma-, a repce- és a szójaolaj ára átlagosan 10,4 %-kal ugrott meg, míg a húsoké 4,6 %-kal: az utóbbi adat az elmúlt 10 év legnagyobb áremelkedése.

Míg az erős importkereslet miatt a szarvasmarha és a birkahús ára nőtt a leginkább, a sertés- és szárnyashúsok ára is emelkedett. A cukor ára is magasabb az októberihez képest 1,8 %-kal, ráadásul aggodalomra ad okot, hogy a kedvezőtlen időjárás miatt Franciaországban, Thaiföldön és Indiában is meghaladhatja a termelési értéket az egyre növekvő cukorfogyasztás.

Csökkenhet viszont a gabona ára, ugyanis várakozáson felüli idén az orosz, az ukrán és a kínai gabonatermés is. A világban összességében az idei termés rekordot döntött: a tavalyihoz képest 2,1%-kal növekedett. Miután az Európai Unióban nőtt a kibocsátás, a búzatermelés várhatóan 4,8%-kal bővülve eléri a 766,4 millió tonnát.

A jó eredmény a magyarázata, hogy kiéleződött a verseny a világ gabonaexportőrei között, aminek következtében a gabonafélék ára 1,2 %-kal mérséklődött. A rizs ára szintén csökkent, miközben a tejtermékek ára is csak mérsékelten erősödött az októberihez képest.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!