szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Több milliárd fontot veszít minden évben a brit gazdaság a hamisítványok miatt. Míg a hamis termékeket sok esetben jóhiszeműen vásárolják meg, addig az OECD új jelentése arra világít rá, hogy a hamisítványok megvásárlásának több mint 60 százaléka igenis tudatos.

Autóalkatrészek, kozmetikumok, elektronikai cikkek és divattermékek: minden évben többmilliárd fonttal károsítják meg a gyártókat a hamisítók, aminek következtében 2016-ban 86 ezer munkahely szűnt meg az Egyesült Királyságban az OECD egy jelentése alapján. E szerint világszerte a hamisított és kalózkiadásban értékesített brit termékek értéke 2016-ban több mint 16,2 milliárd fontra rúgott, a 2013-as 13,4 milliárdhoz képest: ez megegyezik az Egyesült Királyságban készített termékek eladásának 3,3 százalékával.

Különösen a parfümök, kozmetikumok, a ruházat, a cipők, a bőrtermékek és a telekommunikációs eszközök népszerűek a hamisítók körében az elektronikai cikkek, az autók és a motorkerékpárok mellett. A hamisítványok kereskedelme a brit vállalkozásoknak több mint 9,2 milliárd font kiesést jelentenek – ez a kereskedelem 2,7 százalékát teszi ki.

A nyilvánvaló, kiesett adók és a cégek vesztesége mellett számos vásárló nem is gondol bele az egészségügyi és a biztonsági kockázatokba, amelyeket magukban hordoznak akár az elektronikai eszközök, akár a gyógyszerek. Ennél is sokkolóbb azonban, hogy a jelentés alapján a brit vásárlóknak több mint fele pedig tisztában van vele, hogy hamisítványt, vagy kalózkiadást vásárol. A fogyasztók és a hamis termékek tudatos vásárlása generációs problémának tűnhet: az International Trademark Association (INTA) idei riportja arról számolt be, hogy az amerikai Z generáció tagjainak több mint 71 százaléka, kínai kortársaik 84 százaléka vásárolt hamis termékeket ebben az évben.

(The Fashion Law)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Tanyára vitt Sziget Fesztivál vagy igazodási pont? Új szerepbe kényszerült a Budapesti Tavaszi Fesztivál

Tanyára vitt Sziget Fesztivál vagy igazodási pont? Új szerepbe kényszerült a Budapesti Tavaszi Fesztivál

Vízbe esett a hajóról és meghalt egy ember a Ráckevei-Dunán

Vízbe esett a hajóról és meghalt egy ember a Ráckevei-Dunán

Meghan Markle biztosan kihagyja Fülöp herceg temetését, Harry viszont elmegy

Meghan Markle biztosan kihagyja Fülöp herceg temetését, Harry viszont elmegy