szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Vitatható az IMF módszertana az Államadósság Kezelő Központ elnöke szerint.

Az állam évente mintegy 27 milliárd forintot bukik a Magyar Állampapír Pluszon, ennek ellenére nem változtatnak a MÁP+ kondícióin. Az új fajta állampapírt a múlt héten az MNB szakértőinek kellett megvédeniük, most pedig az Államadósság Kezelő Központ vezérigazgatója magyarázta a Világgazdaságnak, hogy miért nincs baj mégsem ezzel a konstrukcióval, miután az IMF országjelentése is foglalkozott a témával.

Kurali Zoltán szerint egyszerűen arról van szó: az IMF a hibás, egész pontosan a módszertana vitatható, amikor a MÁP+ kerül elő.

Szerinte a MÁP+ kondíciót úgy alakították ki, „hogy egyszerű és előnyös befektetést kínáljon a magyar családoknak. Az IMF azonban a jelek szerint ezeket a szempontokat nem vette figyelembe a javaslatok megfogalmazásakor”.

Azt, hogy az adófizetők évi 27 milliárd forintot vesztenek a szuperállampapíron, az MNB elemzői is elismerték, de szerintük a kamatjövedelem elköltése utáni adófizetés részben ellentételezi a kifizetett magasabb kamatokat, illetve jó célok elérését szolgálja a MÁP+.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Érdemes lesz vigyázni Orbán ajándékával a 25 éven aluliaknak

Érdemes lesz vigyázni Orbán ajándékával a 25 éven aluliaknak

Csak úgy szórja klientúrájának a műemlékeket az Orbán-kormány

Csak úgy szórja klientúrájának a műemlékeket az Orbán-kormány

Infektológus: Színtiszta demagógia oltásért pénzt ajánlani

Infektológus: Színtiszta demagógia oltásért pénzt ajánlani