szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az állam sokat veszít a kedvező hozamú MÁP+-on, a jegybank elemzői szerint ugyanakkor a pénz egy része adók formájában visszafolyik a költségvetésbe, és a szuperállampapírnak sok egyéb, nem számszerűsíthető előnye van.

Elemzést tettek közzé a Portfolio.hu-n a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szakértői a nemrég bevezetett, magas hozamot kínáló lakossági szuperállampapírról (MÁP+).

A jegybanki szakértők becslése szerint a lakossági állampapír stratégia céljainak eléréséhez évente szükséges 1100 milliárd forintos többletkibocsátás esetén évi mintegy 19 milliárd forint többlet-kamatkiadás keletkezik a MÁP+ értékesítésével, ahhoz képest, mint ha az elmúlt években látott arányban más lakossági és piaci papírokat bocsátottak volna ki helyette. Ezen felül figyelembe kell venni az állam által a forgalmazók számára kifizetett jutalékot is. 1100 milliárd forintos többletkibocsátásra vetítve átlagosan 8 milliárd forint többlet jutalékkiadás keletkezik a MÁP+ kibocsátásával, ahhoz képest, mintha a korábbi arányban lakossági és piaci papírokat bocsátottak volna ki helyette.

Tehát az állam (vagyis a magyar adófizetők) évente mintegy 27 milliárd forintot bukik a szuperállampapíron.

Ugyanakkor amellett érvelnek, hogy az államnak így is megéri a MÁP+. Részben azért, mert az állampapír után kifizetett kamatjövedelem elköltése utáni adófizetés részben ellentételezi a kifizetett magasabb kamatokat. Illetve a szuperállampapír olyan célok elérését szolgálja, mint az ország sérülékenységének mérséklése, az állam finanszírozási szerkezetének optimalizációja, a kamatkiadások hazai lakosság irányába terelése, a megtakarítási ráta magas szinten történő stabilizálása, illetve a lakosság pénzügyi tudatosságának növelése.

Szigorítanak a szuperkötvény szabályain, hogy véget vessenek az ügyeskedésnek

Az új lakossági állampapír bevezetésének egyik célja - állítólag - a „párnaciha-pénzek" bevonása volt az államadósság finanszírozásába. Na, ez nem nagyon jött össze. Ettől még a Magyar Állampapír Plusz alaposan átrendezte az értékpapírpiacot.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Újabb vállalkozást indítottak a telexesek

Újabb vállalkozást indítottak a telexesek

Izraelben engedélyezték, hogy a be nem oltottak adatait átadják a hatóságoknak

Izraelben engedélyezték, hogy a be nem oltottak adatait átadják a hatóságoknak

Már tizenöt településen veszélyes a levegő minősége Magyarországon

Már tizenöt településen veszélyes a levegő minősége Magyarországon