szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Gyémántválság van a világon, mert Indiában, ahol a nyers gyémántok nagy részét feldolgozzák, a bankok egy botrány miatt nem adnak hitelt a feldolgozóknak, akik így nem tudnak vásárolni a bányacégektől.

A világ egyik legnagyobb bányacége, a brit Anglo American bejelentette, hogy leányvállalata, a De Beers az eddig tervezettnél egymillió karáttal kevesebb gyémántot fog kitermelni mind 2020-ban, mind 2021-ben – írja a Bloomberg. A cég kitermelése ennek ellenére várhatóan magasabb lesz a 2019-es 31 millió karátnál.

A cég a kereslet visszaesésével indokolta a kitermelés visszafogását. Emiatt nemrég árat is csökkentettek, mintegy 5 százalékkal. A De Beers 2019-es árbevétele pedig már 1,2 milliárd dollárral marad el a 2018-as év azonos időszakától.

Nem csak a De Beers van bajban, hanem a világ teljes gyémántpiaca – olvasható a Financial Times cikkében. A világon a legtöbb nyers gyémántot Indiában dolgozzák fel, azonban a bankok nem szívesen adnak hitelt a feldolgozóknak Nirav Modi sztárékszerész botránya óta. Modi elmenekült Indiából, miután azzal gyanúsították meg, hogy közel 2 milliárd dollárral vert át egy pénzintézetet.

Pénz híján a feldolgozók kevesebb gyémántot vesznek a bányacégektől, amelyeknek így esik a nyereségük, kénytelenek árat csökkenteni, illetve végső esetben visszafogni a kitermelésüket. A nyers gyémánt ára év eleje óta zuhanórepülésben van: 2018 végén még több mint 205 dollárt ért egy karát, 2019 végén már kevesebb mint 180-at. A kitermelés visszafogásával azonban a piacon szűkülni fog a kínálat, ami ismét az árak emelkedéséhez vezethet. Ez azonban nem segít a feldolgozók pénzszűkén – egyes iparági szereplők szerint ezért a bányacégeknek még lejjebb kellene vinniük az áraikat, hogy a feldolgozók többet tudjanak vásárolni.

Mindettől függetlenül a gyémánt ékszerekre való kereslet nem csökken, sőt. Az Egyesült Államokban 2018-ban 36 milliárd dollárnyi ékszert adtak el, 4,5 százalékkal többet, mint a megelőző évben. Ez persze aligha jelent vigaszt a Dorottya Diamond Palace Kft. tulajdonosainak – köztük Andy Vajna özvegyének, Vajna Tímeának – amelynek felszámolását november 25-én rendelte el a Fővárosi Törvényszék.

Bedőlt Vajna Tímea gyémántos cége

Andy Vajna özvegye korábban azt mondta, csak a lúzereknek nem telik gyémántra.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hatásos a koronavírus új mutációi ellen a Moderna oltóanyaga

Hatásos a koronavírus új mutációi ellen a Moderna oltóanyaga

A felcsúti lesz a fociakadémiák akadémiája

A felcsúti lesz a fociakadémiák akadémiája

Guardiolához hasonlította Dárdait Matthäus

Guardiolához hasonlította Dárdait Matthäus