szerző:
HVG
Tetszett a cikk?

Németországnak szüksége van az EU-n kívülről érkezett szakképzett munkavállalókra, mert különben félő, hogy a nagyvállalatok elhagyják az országot – közölte Angela Merkel. Berlin szerint elsősorban Vietnamból, Indiából és Mexikóból érkezhetnek munkások.

„Tudjuk, hogy több szektor is komoly szakmunkáshiánnyal küszködik. Ha pedig nincs elég munkaerő, az adott város, vagy ország nem lehet versenyképes” – mondta a kancellár, aki szerint Németországnak mindent meg kell tennie, hogy megfelelő szakember legyen az országban. Merkel hangsúlyozta, hogy a megfelelő számú szakembert részben az oktatással lehet szavatolni, de az iskolákból nem kerül ki elegendő szakember.

A DW német hírportál által ismertetett adatok szerint jelenleg mintegy 2,5 millió, külföldről érkezett EU-s állampolgár dolgozik az országban. „Ez azonban nem elég, ezért az EU-túl is körül kell néznünk” – magyarázta. 

Hubertus Heil munkaügyi miniszter szerint Merkel nem az ellenőrizetlen migrációt szorgalmazta, hanem arról beszélt, hogy Németország csak akkor maradhat a jövőben is erős gazdaságú állam, ha megfelelő számú szakembert tud munkába állítani. 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Viszlát, erdőirtás? Laboratóriumban nyomtatnának fatárgyakat

Viszlát, erdőirtás? Laboratóriumban nyomtatnának fatárgyakat

Feltűnő volt a Jaguar egy tréleren Nagykerekinél, és lopott is

Feltűnő volt a Jaguar egy tréleren Nagykerekinél, és lopott is

Űrbéli világrekord született: egyszerre 143 új műholdat állított pályára a SpaceX

Űrbéli világrekord született: egyszerre 143 új műholdat állított pályára a SpaceX