szerző:
Lengyel Miklós
Tetszett a cikk?

Londonba ment az Európai Bizottság elnöke kiábrándítani a brit kormányt.

"A Brexit keserű lecke a populistáknak" – ezt hangsúlyozta az Európai Bizottság elnöke abban az interjúban, amelyet a Der Spiegelnek adott. Ursula von der Leyen szerdán kezdi meg Londonban a tárgyalásokat Boris Johnson brit miniszterelnökkel a kilépés utáni viszonyrendszerről. Ez az első ilyen csúcstalálkozó azóta, hogy a konzervatívok megnyerték a választást Nagy-Britanniában, és felhatalmazást kaptak a parlamenttől is a rendezett kilépésre.

Boris Johnson tervei szerint január 31-én Nagy Britannia kilép az Európai Unióból, és utána megkezdődik a 11 hónapos átállási időszak. Ezalatt lényegében érvényben maradnak az uniós szabályok, miközben rohamtempóban létre kellene hozni egy szabadkereskedelmi egyezményt az Egyesült Királyság és az Európai Unió között. Boris Johnson szerint ez lehetséges, ezért nem kér a hosszabbítást. Az Európai Unió brüsszeli központjában nemigen hisznek benne, mert nagyon komplex csomagról van szó, mely nem kizárólag gazdasági kérdéseket érint, és amelynek a célja az, hogy ne legyenek vámok, ne legyenek kvóták és ne legyen dömping se. Ursula von der Leyen erről beszélt Londonban a London School of Economicson tartott előadásában, hozzátéve, szerinte mindenképpen hosszabbításra lesz majd szükség.

Indokokat nem nehéz találni – még azon túl is, hogy a jóval egyszerűbb kilépési megállapodás letárgyalása is majdnem két és fél évig húzódott. Itt van például az Egyesült Királyságban évek óta élő uniós állampolgárok ügye, mely több millió család egzisztenciáját érinti. Csak lengyelekből több mint 800 ezren élnek Nagy-Britanniában, ahol ők alkotják a legnagyobb külföldi közösséget. Londont ugyanakkor a második legnépesebb magyar városnak tartják. Mellesleg több százezer brit család költözött a kontinensre, az ő sorsukat is rendezni kellene idén.

Ursula von der Leyen mindenesetre nem egymaga képviseli az Európai Uniót Londonban hanem vele tartott Michel Barnier, aki a Brexit-tárgyalások főtárgyalói címe után a most kezdődő tárgyalásokat is vezeti majd.

Boris Johnson csodálatos fellendülést ígér

A brit miniszterelnök azzal nyerte meg a választást, hogy ragyogó jövőképet festett arról az Egyesült Királyságról, mely a kilépés után immár szuverén módon dönt minden kérdésben. Boris Johnson élvezte Trump támogatását, aki szintén fűt-fát ígért a brit választóknak, ha a konzervatívokra szavaznak. Az amerikai tőke le akarja nyúlni a brit piacot – figyelmeztetett az ellenzéki Munkáspárt – hiába. De van-e realitása Boris Johnson ígéreteinek?

Von der Leyen szerint nincs. "A brexit dráma keserű lecke minden populistának. El is hallgattak azok, akik brit mintára kilépést követeltek Görögországban, Németországban vagy Franciaországban. Az elmúlt öt év megmutatta azt, hogy egyetlen országnak sem jó, ha csakis saját magára számíthat. Az Európai Uniónak most előre kell néznie" – hangsúlyozta Ursula von der Leyen a Der Spiegelnek.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
A türingiai választás miatt megbénult Merkelék elkezdhetnek félni választóiktól

A türingiai választás miatt megbénult Merkelék elkezdhetnek félni választóiktól

Megérkezett a tisztán elektromos Renault Twingo

Megérkezett a tisztán elektromos Renault Twingo

2,5 millióért ad egy ujjlenyomatot a Porsche

2,5 millióért ad egy ujjlenyomatot a Porsche