Cseh–magyar kormányzati polip tette rá a kezét az uniós pénzekre

Cseh–magyar kormányzati polip tette rá a kezét az uniós pénzekre

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
HVG
Tetszett a cikk?

Összefogtak az oligarchákkal és a populizmussal szemben egyes ellenzéki európai parlamenti képviselők: igyekeznek leleplezni a piactorzító machinációkat. Közben persze Orbán, Babis és társaik sem restek a véd- és dacszövetséget kiépíteni.

A cseh kormány egyes esetekben Andrej Babis üzletember-kormányfő érdekeit képviselte az uniós források elosztásakor – derül ki az Európai Bizottságnak a HVG birtokába került, még nem nyilvános vizsgálati jelentéséből. A Brüsszel által feltárt praktikák hasonlítanak a magyarországiakhoz is: előfordult, hogy kisvállalkozásoktól nagyvállalatokhoz – köztük a Babishoz tartozó Agrofert-csoporthoz – irányítottak át pénzeket, de az is, hogy közlekedési projektek helyett környezetvédelmi fejlesztéseket finanszíroztak, ami a vegyiparnak kedvezett, amit az országban Babis vállalata uralt.

A kapcsolat azonban nem csak itt látható: a cseh kormányfő úgy dobogós a legnagyobb magyar agrárvállalkozók sorában is, hogy közben kínosan ügyel arra, nehogy belegyalogoljon két társa – Csányi Sándor és Mészáros Lőrinc – piacába – írja a HVG. A piactorzító machinációk ellen az Európai Parlament ellenzéki képviselői is összefogtak, a lapnak nyilatkozik a cseh Kalózpárt EP-képviselője erről. Mikulas Peksa közös európai feladatnak nevezte a leszámolást az oligarchákkal. A politikus szerint Magyarország és Csehország azonos problémával küzd: Orbán és Babis vezetésével új feudális berendezkedés épül, amihez az Európai Uniós szolgáltatja a pénzügyi forrásokat.

A mezőgazdasági pénzek jelentik a legnagyobb problémát, amelyekből Babis közvetlenül, Orbán pedig családtagjain keresztül profitál

– fogalmazott a lapnak Peksa.

A képviselők kezdeményezésére az Európai Bizottság megállapította az összeférhetetlenséget, méghozzá amiatt, hogy a cseh miniszterelnök cége olyan uniós támogatásban részesül, amelyet az általa vezetett kormány hivatott szétosztani.

További részletek a HVG legfrissebb számában.

Hozzászólások