szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Hétfőn közgyűlést tartanak, ahol lemondanak az igazgatóság és a felügyelőbizottság magántulajdonos által delegált tagjai, köztük az elnök, Mészáros Beatrix.

Hétfőn veszi át a Magyar Villamos Művek Zrt. Mészáros Lőrincéktől a jelenlegi formájában bezárásra ítélt Mátrai Erőmű Zrt.-t – írta a 24.hu. A meghirdetett rendes közgyűlés forgatókönyve szerint lemondanak az igazgatóság és a felügyelőbizottság magántulajdonos által delegált tagjai, köztük az elnök, Mészáros Lőrinc felesége, Mészáros Beatrix.

Azt ugyan az MVM továbbra sem hajlandó elárulni, hogy mennyibe került az ügylet, a közgyűlésre beterjesztett mérlegből viszont kiderült, hogy mekkora veszteséggel veszi át az állam az erőművet.

A dokumentum szerint 5,899 milliárd forint mínusszal zárták a múlt évet Visontán.

Az igazgatóság nem javasol osztalékfizetést a 45 milliárd forintra apadt eredménytartalékból.

A Mátrai Erőmű a mérleg szerint tavaly 77 milliárd forint árbevételt ért el, valamelyest többet az előző évinél; akkor 73,6 milliárd szerepelt a könyvekben. Ugyanakkor nőttek a kötelezettségei is, 13 milliárdról 15 milliárd forintra.

Nagyon furcsán veszi meg az állam a Mátrai Erőművet

Míg az erőművet tulajdonló Opus az év végén azt közölte, megkötötték az adásvételi szerződést, addig a miniszterelnök szerint az árról még szó sem volt. Erre erősített rá az MVM is.

A személyi változtatások mellett a legfőbb dolga az lesz az MVM-nek, hogy biztosítsa a cég finanszírozását, ezért rögvest hitelkeret-szerződést köt a Mátrai Erőművel. Az idevágó napirendi pont szerint már megállapodtak abban, hogy a kölcsön „legalább a Mátrai Erőmű Zrt. Takarékbank Zrt. felé fennálló folyószámlahitel-tartozásának megfelelő” összegű lesz, az MVM rövid lejáratú, általános vállalatfinanszírozási célú hitelkeretet nyújt a visontai erőműnek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Farkas Károly Gazdaság

Tiszta energiát ígér a kormány, de csak kiszervezik a szennyezésünket

Az Európai Unióban egyre csökken a szén felhasználása a villamosenergia-termelésben, mind több ország, - köztük hazánk is – jelenti be a végső határidőt a szénerőművek bezárására. A valóságban azonban az EU – és benne Magyarország - szénfelhasználása nem szűnik meg, csak elvándorol. Az elmúlt évtizedekben ugyanis egyre nőtt az unión kívüli országokból származó villamos energia exportja, és ez szinte teljes egészében fosszilis erőművekből, elsősorban rossz hatásfokú, olykor még a szovjet érából fennmaradt relikviákból származik.

A magyaroknak nagyon tetszik az elektromos autó, csak nem tudják kifizetni

A magyaroknak nagyon tetszik az elektromos autó, csak nem tudják kifizetni

Bemutatták a második magyar versenyfilmet is a Berlinalén

Bemutatták a második magyar versenyfilmet is a Berlinalén

Az önkormányzatok sem tudják, nyitva maradnak-e a bölcsődék

Az önkormányzatok sem tudják, nyitva maradnak-e a bölcsődék