szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Míg az erőművet tulajdonló Opus év végén azt közölte, megkötötték az adásvételi szerződést, addig a miniszterelnök szerint az árról még szó sem volt. Erre erősített rá az MVM is.

Nem adja ki az MVM a Mátrai Erőműről kötött adásvételi szerződést - közölte Tóth Bertalan MSZP elnök a Facebook-oldalán, aki perel majd a dokumentumokért. A képviselőt szombaton a cég tájékoztatta arról is, hogy

az adásvételi szerződésben nem állapítottak meg konkrét árat, hanem az erőművet egy "független, nemzetközileg elismert cégértékelő szakértő által megállapított értéken" fogják megvásárolni.

Tehát az állami cég tehát alátámasztotta Orbán Viktor miniszterelnök csütörtöki szavait, aki a sajtótájékoztatón ugyanezt mondta.

Ha az üzlet lezárult, transzparenssé tesszük, de még nem valósult meg. Megállapodások születtek, de ez jogilag még nincs levezényelve. Mindkét fél visszaléphet.

Azért volt furcsa a miniszterelnöki nyilatkozat, mert a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó cég, az Opus december 23-án adásvételi szerződésről adott ki közleményt a Budapesti Értéktőzsde oldalán. Idézünk ebből:

A szerződés aláírásával a résztvevő felek megállapodtak a Mátrai Erőmű Zrt. 72,66%-os közvetett tulajdoni hányadának a Társaság és a Status Energy Magántőkealap által történő értékesítése és az MVM által történő megvásárlása tárgyában. Az ügylet zárásának elméleti időpontja a zárási feltételek – szerződéses és jogszabályon alapuló – teljesülését követő 5. munkanap.

Mint Orbán Viktor elárulta, Mészáros (illetve az Opus) be akarta zárni az erőművet, mert annak környezetbaráttá tétele túl sokba került volna (Palkovics László korábban 2-300 milliárd forintot emlegetett). A kormány azért vette meg, hogy ne szűnjön meg 10 ezer munkahely, illetve az ország csak lignitből tud saját energiát előállítani, így ennek megtartása stratégiai kérdés.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Fotó: Mindig tudnak újat mutatni a horrorkaravánok

Fotó: Mindig tudnak újat mutatni a horrorkaravánok

10-20 ezer forintért ellenőrizhető a kínai vakcina hatásossága

10-20 ezer forintért ellenőrizhető a kínai vakcina hatásossága

Tudósok bírálják Elon Muskot, amiért chipet rakott egy majom agyába

Tudósok bírálják Elon Muskot, amiért chipet rakott egy majom agyába