szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Először a Budapest-Cegléd-Szolnok vonalon közlekedik emeletes vonat, áprilistól már a váci elővárosi vonalon is.

Elindult a Nyugati pályaudvarról az első magyarországi emeletes vonat. A MÁV-Start azt ígéri: 2022 végéig összesen 40 nagy kapacitású, 600 ülőhelyes járművet állít forgalomba.

Az új emeletes motorvonat az előírt vizsgálatokat, típusteszteket követően, a szükséges engedélyek birtokában kezdte meg az utasforgalmi próbaüzemet. A MÁV közzétette a menetrendjét is, ezt innen bárki letöltheti.

©

Március 15-től a Budapest–Cegléd–Szolnok, áprilistól már a Budapest–Vác–Szob vasútvonalon is közlekednek az első emeletes vonatok. Márciust követően áprilisban és májusban is egy-egy, júniusban további hét KISS lesz utasforgalmi próbaüzemre kész, a 11. jármű pedig augusztusban indulhat el. Az első 11 jármű ezen a két elővárosi vonalon vegyesen közlekedik majd.

További nyolc KISS még idén, a további 21 emeletes motorvonat pedig 2022 végéig állhat forgalomba.

Homolya Róbert, a MÁV elnök-vezérigazgatója arról beszélt az átadáson: „Az üzembiztos és menetrend szerinti közlekedéshez nemcsak a járműállományt, hanem a vasúti pályákat is fejleszteni, karbantartani kell.”

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!