szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Hetvenöt százalékos munkaidő-csökkenés is lehetséges, legfeljebb százezer forinttal száll be a költségvetés.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Kétszáznál több vállalkozás igényelt állami bértámogatást, és több mint 130 cég veszi igénybe a kutatás-fejlesztés területén elérhető külön segítséget, amelyet a kormány a koronavírus-járvány hatásainak enyhítésére vezetett be – írja a Magyar Nemzet.

A lap idézi az Innovációs és Technológiai Minisztérium közleményét arról, hogy az adminisztrációtól nem kell tartani, mert egyoldalas formanyomtatványon is igénylehető a bértámogatás.

A kieső munkaidő 15-75 százalék között lehet, így napi két órára csökkenhet a munkavégzés nyolcról. Ötven százalék alá csökkenő munkaidő esetén a munkavállaló akár százezer forintos támogatásban részesülhet, ha ennél kevesebb, akkor 75 ezer forint legfeljebb.

A régióban mindenütt van érvényben hasonló intézkedés, ezek közül Magyarországon a legalacsonyabb összegű a támogatás. Csehországban csaknem 300 ezer forint a kiegészítés maximuma fejenként, de csak 60 százalékos csökkenésig száll be az állam. Szlovákiában ennél is magasabb összeg járhat, 80 százalékos kiesésig. A részletes összehasonlítás itt olvasható.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Dzindzisz Sztefan Gazdaság

Mit tehet meg velem a cégem koronavírus-járvány idején?

Május elsején lép hatályba az a rendelkezés, amely a korábbiaknál nagyobb szabadságot ad a munkaügyi szabályok alkalmazásában. Tényleg élni fognak a cégek a rabszolgatörvény adta lehetőségekkel? Egyáltalán milyen lehetőségeik vannak? És persze: mehetek nyáron szabadságra? – munkajogi kérdéseket tisztázunk Kéri Ádám ügyvéddel, az Adózóna.hu szakértőjével.

Pert indíthat az Európai Bizottság az AstraZeneca ellen

Pert indíthat az Európai Bizottság az AstraZeneca ellen

Automatikusan kiszűri majd az Instagram a sértő, zaklató üzeneteket, de egyelőre csak a celebeknél fog működni

Automatikusan kiszűri majd az Instagram a sértő, zaklató üzeneteket, de egyelőre csak a celebeknél fog működni

Itt láthatja: ennyivel lehet kisebb az iPhone 13 szenzorszigete

Itt láthatja: ennyivel lehet kisebb az iPhone 13 szenzorszigete