szerző:
Sztojcsev Iván
Tetszett a cikk?

Az ügyfelek nagyjából fele jelezte eddig, hogy a moratórium ellenére tovább törlesztene. Kiderült az is, milyen termékekre nőtt meg leginkább a kereslet a korlátozások idején.

A bevételekben nem, a nyereségben már látszik a válság hatása az Ersténél – mondta el Jelasity Radován, az Erste Bank elnök-vezérigazgatója a bank online sajtótájékoztatóján. Az első negyedévben 7,5 százalékkal lett magasabb a működési eredmény a 2019. január-márciusinál, 17,5 milliárd forint. A hitelállomány 27 százalékkal nőtt egy év alatt. A lakossági új hitelkihelyezés majdnem megduplázódott, 38-ról 70 milliárdra nőtt, ebből 23 milliárd forintot jelentett a babaváró hitel.

A bank adózás utáni eredménye így is nagyot zuhant, 8,2-ről 3,9 milliárd forintra. Ennek a fő oka az, hogy 6 milliárd forintra tervezik a törlesztési moratórium és a „normál” bankadó által okozott extra veszteséget erre az évre. A későbbi évben a törlesztés folytatódik majd, de a bevételek szétterülnek majd a 2021 utáni évekre. A még bevezetés előtt álló extra bankadó nem szerepel ezekben a számokban – mondta el.

A törlesztési moratórium lehetőségével az ügyfelek nagyjából fele nem élt eddig. A személyi kölcsönnél 40, a jelzáloghiteleknél 55, a babaváró hitelnél 38 százalék törleszt tovább.

Harmati László vezérigazgató-helyettes arról beszélt: az újonnan folyósított hitelek értéke 26 százalékkal nőtt, a fogyasztási kölcsönöknél 135 százalékkal ugrott meg a kihelyezés január és március között. A lakossági hitelkereslet csökkenni fog idén, de hogy mennyivel, arról eltérnek a becslések, 15 és 50 százalék közötti esést várnak.

Bemutatták azt is, hogy már látszik, mire költenek és min spórolnak az emberek a válság és a kijárási korlátozások alatt. Az erstés bankkártyáknál az év 13-17. hetében

  • 90 százalékkal nőtt meg a barkácstermékekre költött pénz az előző négy héthez képest,
  • az elektronikai termékek kiadásai csak 3 százalékkal nőttek,
  • gyakorlatilag stagnált a dohányvásárlásra és a társkeresésre szánt kiadás,
  • könyvekre 29 százalékkal kevesebbet költöttek,
  • a benzinkutakon 45 százalékos a mínusz,
  • a divatra 61, az éttermi fogyasztásra/rendelésre 64 százalékkal kevesebbet szántak,
  • a szórakozás és az utazás kiadásai 90, illetve 93 százalékkal visszaestek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Élményvárossá tennék Budapestet, 3 milliárdot már kaptak hozzá az államtól

Élményvárossá tennék Budapestet, 3 milliárdot már kaptak hozzá az államtól

900 lóerő talán már elég lesz az új M5-ös BMW-ben

900 lóerő talán már elég lesz az új M5-ös BMW-ben

Melbourne ünnepel, véget ért a járvány miatti 112 napos vesztegzár

Melbourne ünnepel, véget ért a járvány miatti 112 napos vesztegzár