szerző:
Sztojcsev Iván
Tetszett a cikk?

Egy Kína- és egy USA-központú világ jöhet létre a következő években, az EU-nak és az Egyesült Államoknak pedig óriási szüksége lenne egymásra. A fő kérdés az lehet, ki tudja a legjobban elhitetni, hogy ő biztonságot ad - erről tartott előadást Orbán Krisztián közgazdász.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

A 2020 és 2022 közötti időszak szelektálni fog, kiderül, hogy az előző tíz év folyamataiból mi volt tartós, és mi csak átmeneti – mondta Orbán Krisztián közgazdász, az Oriens ügyvezető partnere a Hősök Tere Karantén Szalonban.

A 2008-as válság után nem volt egy nagy domináns szereplő sem, amely az Egyesült Államok korábban betöltött, szinte egyeduralkodó szerepét betöltötte volna, „a globális seriff eltűnt”. Elméletileg megvoltak a normák, amelyet követni kellett volna, de nem volt senki, aki ezeket betartatta volna. Sok ország így is követte a normákat, de megjelent a potyautas – Magyarország, Kína, Lengyelország - és a troll - Oroszország.

Ez 2018-ban némileg változni kezdett, „a seriff vissza-visszanézett a városba”. Az amerikai politikai elitnek ma már szinte teljes a konszenzusa abban, hogy Kínát meg kell állítani. Ezzel egy időben a techcégekkel szemben is egyre többen követelnek szigort, hogy az ottani lehetőségeket kihasználva ne áshassák alá a demokráciát – igaz, ebből egyelőre a szabad piacra hivatkozva nem lett szinte semmi. Ebben a helyzetben érkezett meg a koronavírus és a gazdasági válság a világba.

Az erős üzenet, amire rezsimeket lehetett alapozni, az elmúlt években a hatékonyság volt. Ez most megváltozhat, a biztonság lehet az. Az államba vetett hit lehet a fontos – ebből a szempontból Oroszország nem áll jól, hiszen onnan még a saját polgárai közül is sokan menekülnének. A trollok és potyautasok tere sokkal kisebb lehet, mint eddig.

A szakértő szerint várhatóan két világ lesz: egy Kína-központú és egy USA-központú.

Mindkét országnak nagy belső feszültségei vannak, ilyenkor pedig semmi más nem jön annyira jól a politikusoknak, mint egy nagy külső ellenségkép. Az Egyesült Államokban ez attól függetlenül így lehet, hogy ki nyeri az elnökválasztást: Donald Trump és Joe Biden egymással versenyeznek, ki lenne keményebb Kínával. Az USA és Kína vezetői is azt terjesztik, hogy a másik ország terjesztette el a vírust – már csak azért is, mert Kínában óriási egészségügyi, az Egyesült Államokban hatalmas gazdaságpolitikai hibákat vétettek. Az USA és Kína a következő években valószínűleg egymás gazdasági mozgásterét próbálják majd gyengíteni – tette hozzá.

Az EU-nak eközben óriási szüksége volna az Egyesült Államok támogatására, de egy Kína ellen vívott gazdasági-technológiai háborúban az USA is sokkal gyengébb lenne az EU nélkül. A baj ebben az Orbán Krisztián szerint, hogy Trumpnak németfóbiája van. Ha Joe Biden lesz a következő amerikai elnök, az USA és az EU sokkal közelebb lehet egymáshoz, mint bármikor az elmúlt évtizedben, ha pedig Trumpot újraválasztják, akkor megjósolhatatlan, mennyire marad szoros a szövetség.

Ami Magyarországot illeti: a szakértő szerint akármi is történik a szavak szintjén, az ország – és a politikusok – érdeke az, hogy a nyugati érdekszférán belül maradjunk. A magyar kormány sikeressége is azon múlik szerinte, hogy az emberek azt fogják-e érezni, hogy az állam biztonságot nyújt. Azon lehet nagy verseny nálunk és más országokban is a pártok, vagy épp ideológiák között, hogy milyen téren akarjanak az emberek leginkább biztonságot: az egészségügyben, a gazdaságban, a klímaügyekben, vagy valami egészen más témában.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A megbukott civiltörvényt felváltó törvénytervezet is problémás a civilek szerint

A megbukott civiltörvényt felváltó törvénytervezet is problémás a civilek szerint

Jogerős börtönt kapott a kutyáját éheztető veszprémi férfi

Jogerős börtönt kapott a kutyáját éheztető veszprémi férfi

Kínában most látták elérkezettnek az időt az eredeti VW Bogár lemásolásához

Kínában most látták elérkezettnek az időt az eredeti VW Bogár lemásolásához