szerző:
Lengyel Miklós
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Sem Justin Trudeau kanadai, sem Boris Johnson brit vezető nem hívná meg Oroszországot a következő G7-csúcsra. Amerikai kollégájuk, Donald Trump más véleményen van.

Oroszországot anno azért zárták ki a csúcstalálkozóról, mert 2014-ben annektálta a Krím félszigetet. Minthogy a helyzet nem változott Nagy-Britannia és Kanada nem fogadja el, hogy Putyin újra részt vegyen a csúcstalálkozón – számol be a BBC.

Márpedig a Trump és Vlagyimir Putyin már egyeztetett is arról, hogy szeptemberben az USA-ban találkozhatnak a G7-csúcs keretében. Az amerikai elnök azért halasztotta el a korábbra tervezett találkozót, mert Angela Merkel német kancellár közölte: a koronavírus-járvány kellős közepén nem hajlandó ellátogatni az Egyesült Államokba. Sietett ehhez csatlakozni Emmanuel Macron francia elnök is. Mindketten videókonferenciát javasoltak, de Trump ezt elvetette.

Ehelyett szeptemberre halasztotta a csúcstalálkozót, és erre meghívott négy új államot is: Ausztráliát, Dél-Koreát, Indiát és Oroszországot. Az ok: Trump nem érzi úgy, hogy a G7 "megfelelően képviseli a világban zajló eseményeket", ezért szükséges lenne annak – legalábbis ideiglenes – bővítése. Az ausztrál és dél-koreai vezető egyébként már jelezte, hogy szívesen részt venne a tárgyaláson.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Újabb iPhone-ja van? Frissítse a telefont, fontos javítás érkezett

Újabb iPhone-ja van? Frissítse a telefont, fontos javítás érkezett

Milliós bánatpénzt kaphatott a kirúgott szakszervezetis a Suzukitól

Milliós bánatpénzt kaphatott a kirúgott szakszervezetis a Suzukitól

Kiadták az első hivatalos fotókat a frissített Kia Stingerről

Kiadták az első hivatalos fotókat a frissített Kia Stingerről