szerző:
Lengyel Miklós
Tetszett a cikk?

A Nobel-díjas közgazdász szerint pont azokat nem segíti, akiket a legjobban kellene: a fiatalokat.

2000 milliárd dollárral sietett az amerikai állam a gazdaság segítségére, hogy elkerüljék a nagy gazdasági válságot a járványt követően. Washingtonban a kongresszus újabb 3000 milliárdos csomagot készít elő. Joseph Stiglitz Nobel-díjas közgazdász szerint azonban be kellene ismerni: eddig kudarc a válságkezelés.

"Azok kaptak pénzt a válságkezelő csomagból, akiknek a legjobb kapcsolataik voltak a bankokkal. A kisvállalkozók jelentős része hoppon maradt, nem oda ment a pénz, ahova kellett volna" – nyilatkozta a Columbia egyetem professzora a CNBC televíziónak.

Stiglitz azt is vitatja, hogy V alakú lesz a válság. A Goldman-Sachs jósolta nemrég, hogy ilyen tipusú krízisre számít, vagyis a gyors lejtmenet után dinamikus újrakezdésre. Ezt az álláspontot vallja Steven Mnuchin pénzügyminiszter is, aki korábban a Goldman-Sachs egyik vezetője volt. A pénzügyminiszter nemrég közölte: 2,99 ezer milliárd dolláros hitelt vesz fel az amerikai állam, hogy legyen miből finanszírozni a válságkezelő programot. De hol az eredmény? A munkanélküliségi adatok egészen mást mutatnak, mint amiben Trump reménykedik: csaknem 41 millióan keresnek állást az USA-ban, ez pedig már a harmincas évek nagy gazdasági válságát idézi fel – hangsúlyozza Stiglitz.

A közgazdász szerint más államok jobban kezelik a válságot. Stiglitz elsősorban Dánia és Új-Zéland példájára hívta fel a figyelmet. Ezek az államok – sok más országhoz hasonlóan – fizettek a cégeknek azért, hogy megtartsák a dolgozóikat, vagy kiegészítették a csökkentett béreket. Így nem alakult ki olyan katasztrofálisan magas munkanélküliség, mint az Egyesült Államokban, ahol különösen a fiatalokat fenyegeti nagy veszély.

A válságkezelő csomag is teljesen figyelmen kívül hagyta a fiatal generációt – véli Stiglitz, aki szerint az egyetemistáknak és a gimnazistáknak is pénzt kellene juttatni, mert különben felnő egy "elveszett nemzedék". Stiglitz kárhoztatja, hogy Trump csomagja "halódó iparágaknak juttat pénzeket, miközben az egyetemek, a fiatalok, a jövő nem kap semmit".

Jelenleg a munkaerőpiac nagyon rossz esélyeket kínál a munkavállalóknak és különösen a pályakezdő fiataloknak. Az egyetemet végző fiatalokat ezenkívül nyomasztja a diákhitel, amelynek visszafizetésére ilyen feltételek mellett csekély az esély. "Ezek nagyon értékes évek, nem volna szabad hagyni, hogy a fiatalok elkallódjanak, ha nincsenek kapcsolataik. Ezért nagyon is is támogatnék egy olyan programot, amelyik rajtuk segít" – nyilatkozta Stiglitz professzor a CNBC televíziónak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!