szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Olaszországban a koronavírus-járvány okozta válságot a reformok bevezetésére kell kihasználni – vélekedett Giuseppe Conte olasz kormányfő.

Olaszország nem térhet vissza a járvány előtti helyzethez, a krízist arra kell kihasználni, hogy a gazdaságot lassító akadályokat eltávolítsák – fogalmazott Giuseppe Conte. Az olasz miniszterelnök egy kilencnapos konzultáció nyitóbeszédében azt mondta, hogy a koalíciós kormányának a tervei között szerepel a bürokrácia csökkentése, a digitális beruházások és a zöld energia felhasználásának növelése, az oktatás javítása, a legszegényebbek megsegítése, és az, hogy minél több nő jelenjen meg a munkaerőpiacon.

Az olasz gazdaság az idén legalább 8 százalékkal zsugorodhat, Olaszország a járvány által legsúlyosabban érintett európai államok közé tartozik. Az olasz gazdaság a járvány előtt is bajban volt, a szerkezeti és egyéb problémák miatt a növekedés motorja kifulladt.

A megbeszéléshez videón keresztül csatlakozó Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke közölte, Olaszországnak végre kell hajtania a szükséges reformokat, hogy hozzáférhessen az EU pénzügyi segítségéhez. Az Európai Bizottság egy 750 milliárd eurós alap létrehozását javasolta, hogy beindítsák a növekedést az EU-ban. Az unió vezetői erről a jövő héten tárgyalnak.

Olaszország a legnagyobb haszonélvezője lehet a programnak, és a kritériumok teljesítése alapján 170 milliárd eurós támogatásra számíthat. Von der Leyen külön kiemelte a bürokrácia visszaszorítását, az adórendszer megreformálását és az igazságszolgáltatás hatékonyabbá tételét.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Rengeteg mutációja van már a koronavírusnak, de egyik sem terjed gyorsabban az eredetinél

Rengeteg mutációja van már a koronavírusnak, de egyik sem terjed gyorsabban az eredetinél

Szenvedélyei közül a külpolitikában jut a legmagasabbra Biden külügyminiszter-jelöltje

Szenvedélyei közül a külpolitikában jut a legmagasabbra Biden külügyminiszter-jelöltje

Kiderült az elektromos Ford Mustang Mach-E valós hatótávja

Kiderült az elektromos Ford Mustang Mach-E valós hatótávja