szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A reggel 9 és 12 óra közötti korlátozás már nem szolgálja az eredeti célját.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Fokozatosan lehetne kivezetne a rendszerből a 65 éven felüliek vásárlási idősávját - nyilatkozta a Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsának soros elnöke.

Juhász László az InfoRádiónak elmondta, hogy ez szükséges intézkedés volt, amikor bevezették, de a járványveszély csökkenésével lehetne rajta enyhíteni, és szűkíteni vagy lassan meg is szüntetni azt, hogy reggel 9 és 12 óra között csak az idősek mehetnek az élelmiszerüzletekbe, patikákba és drogériákba. Mindezt persze csak úgy, hogy a maszkviselés kötelező marad, és a távolságot is betartja mindenki.

A szervezet elnöke úgy látja, a mostani idősáv problémát okoz és feszültséget generál idősek és fiatalabbak között.

Szintén feleslegesnek és kontraproduktívnak tartja az intézkedés fenntartását a Nyugdíjas Parlament Országos Egyesületének elnöke. Karácsony Mihály szerint most már, hogy lecsengett a járvány, nincs olyan helyzet, ami miatt fontos lenne az izolációt növelni.

Az elnök úgy látja, az idősáv már nem szolgálja eredeti célját, vagyis az idősek védelmét. Emellett már nem életszerű, hogy csak 9 és 12 között vásárolhatnak be.

Most, hogy közeleg a kánikula, a nyugdíjasok is inkább szívesebben vásárolnának be reggel, még a nagy meleg előtt.

Az elnök kiemelte, hogy amiatt sem életszerű az intézkedés, hogy a többi üzletben nincs korlátozás, és a közlekedésben is találkozhatnak a fiatalabbak a nyugdíjasokkal.

A kereskedelemben dolgozók is arról számoltak be, hogy egyre többen hagyják figyelmen kívül a nyugdíjasoknak fenntartott vásárlási sávot, ami egyre kellemetlenebb helyzetbe hozza az üzletek dolgozóit, mivel a büntetésektől tartó tulajdonosok tőlük várják a rendelkezések betartatását.

A Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke, Bubenkó Csaba a Magyar Nemzetnek azt mondta: mivel a munkavállalók nem járhatnak el hivatalos szervként, egyre nagyobb rajtuk a nyomás mind a tulajok, mind a vásárlók részéről.

Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs hétfői tájékoztatóján azt mondta, hogy az idősek védelmében született döntésről várhatóan szerdán határoz a kabinet.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!