szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

A szabályozás miatt az állam nem adhat támogatást a bérek emelésére, a posta ezt viszont önerőből nem tudja megoldani.

Van mozgástér a postai dolgozók bérrendezésére állami támogatás bevonásával, ám annak mértéke felső korláthoz kötött, amelyet az Európai Unió vonatkozó irányelve szigorúan szabályoz. Ez derül ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnökének válaszleveléből, amelyet két hazai szakszervezeti konföderációnak küldött kérdéseikre válaszul – írta a csütörtöki Magyar Nemzet.

A Liga Szakszervezetek és a Munkástanácsok május végén írt levelet az Európai Bizottság elnökének, amelyben jelezték: a Magyar Postánál súlyos problémát okoz a postai szolgáltatások teljes piaci liberalizációjáról szóló uniós irányelv.

A szabályozás miatt az állam nem adhat támogatást egyebek mellett a bérek emelésére, ugyanakkor a posta önerőből nem tudja fedezni a legszükségesebb keresetfelzárkóztatást sem.

A postánál a dolgozók elvándorlása évek óta komoly problémát okoz már a közszolgáltatás színvonalának fenntartásában is.

Jelenleg legfeljebb tizenötmillió euró, azaz hozzávetőleg ötmilliárd forintos összeghatárig nyújthat az állam támogatást a postának abban az esetben, ha e nélkül az egyetemes szolgáltatás fenntartása veszélybe kerülne – erősítette meg a bizottsági elnök a szakszervezeteknek küldött válaszlevelében. Az Európai Bizottság négyévente felülvizsgálja a postai szolgáltatásokra vonatkozó irányelvet, amelyhez figyelembe veszi a szociális partnerek visszajelzéseit is.

A lap felidézte, hogy Palkovics Imre, a Munkástanácsok elnöke korábban megkeresésükre elmondta: az ötmilliárd forintos felső plafon nem biztos, hogy fedezi azokat a béremeléseket, amelyek elégségesek a munkaerőhiány orvoslására a postánál, véleménye szerint ennél nagyobb összeggel kellene a kormánynak támogatnia a postát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Vállalkozás

A posta újabb áremeléseket jelentett be

Az ajánlott és tértivevényes szolgáltatással feladott levelek díja drágább, ha papíralapú azaz hagyományos feladóvevényt vagy feladójegyzéket tölt ki az ügyfél. Ám ha elektronikus felületen teszi ezt, akkor a díj kedvezményesebb.