szerző:
Szlavkovits Rita
Tetszett a cikk?

Bár Palkovics László már ünnepélyesen átadta az új 21. századi új radiológiai komplexumot Szegeden, mégis van olyan vizsgálat, amelyet a kórház udvarán, kamionokban végeznek. Az egyetem szerint a betegek nem szenvednek kárt, a beruházás teljes befejezése az ellátást korábban nyújtó magánszolgáltató és a járvány miatt csúszik.

Néhány CT-vizsgálatra igyekvő szegedi igencsak meglepődött, amikor az egyik egészségügyi intézmény udvarán álló kamionba irányították. Az ellátásra ugyan nem panaszkodtak, de arra nem igazán találtak magyarázatot, hogy a nemrég ünnepélyesen átadott új radiológiai központ nemrég beszerzett berendezéseit egy kamionban üzemelték be, így a vizsgálatot is itt végezték el rajtuk.

A Szegedi Tudományegyetem honlapján közölte egy hónappal ezelőtt, hogy zökkenőmentesen zajlik a betegellátás az újjászervezett Radiológiai Klinikán, és azt is, hogy az Affidea Magyarország Kft.-vel kötött előnytelen szerződés felmondásának köszönhetően a Szegedi Tudományegyetem saját hatáskörben biztosítja a lakosság radiológiai ellátását, Magyarországon egyedülálló korszerű eszközparkkal.

Megkerestük az egyetemet, hogy miért kell kamionokban tárolniuk és működtetniük bizonyos berendezéseket. Azt a választ kaptuk, hogy az SZTE az ellátást június 1-vel átvette az Affideától, erről egyébként a hvg.hu is írt. „Az Affidea a mintegy féléves átvételi folyamatot végig akadályozta, figyelmen kívül hagyva a betegellátás biztonságát. Ez azonban az SZTE megfontolt előkészítő és szervezett kivitelező munkája miatt egy pillanatig sem került veszélybe. Az új vizsgáló eszközöket alternatív helyszíneken, jóval kulturáltabb körülmények között helyeztük el, amelyek a betegek kényelmesebb, gyorsabb, biztonságosabb gyógyítását szolgálják” - írta válaszában a SZTE.

Az építkezések a II. Kórházban részben azért nem kezdődhettek meg hamarabb, mert az Affidea nem hagyta el az eszközcserék által érintett helyszíneket, de az is lényeges szempont, hogy a járványhelyzet alatt ott gépet cserélni nem lehetett. Az Affidea az SZTE-től bérelt területeket csak június 1-e után kezdte kiüríteni és így néhány új vizsgáló berendezés elhelyezése csak ezután kezdődhetett el. Ezek azonban az ellátás biztonságát nem veszélyeztetik. Éppen a betegbiztonság növelése érdekében az SZTE néhány hónapra világszínvonalú, úgynevezett mobil MR és CT-berendezéseket bérel, amelyek elsődlegesen a vírusjárvány idejére többletkapacitást biztosítanak, és lehetővé teszik a fertőzés gyanús betegek elkülönített vizsgálatát is.

Affidea: Az egyetemé a felelősség

Cikkünk megjelenése után – miután abban nem tudtak reagálni a rájuk vonatkozó állításokra – az Affidea Magyarország az alábbiakat tartotta fontosnak leszögezni:

  • Megítélésük szerint a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) a – várható súlyos következmények ellenére – egyoldalúan és jogellenesen mondta fel az Affidea Magyarországgal 2029-ben lejáró szolgáltatási szerződését. Az Affidea szerint ők folyamatosan és sikertelenül keresték annak lehetőségét, hogy megegyezésre jussanak az egyetem vezetésével, és megakadályozzzák a bekövetkező erkölcsi, anyagi és egészségügyi károkozást.
  • Mint írják az SZTE 2020. május 31-én éjféltől „minden lehetséges módon megakadályozta”, hogy a páciensek bejussanak az Affidea szegedi radiológiai központjába. Telefonjaikat átirányították, és 31-én éjfél körül biztonsági őrök jelentek meg a központ bejáratainál azzal az utasítással, hogy a betegeket nem engedhetik be.
  • Az Affidea álláspontja szerint „a betegellátásban jelenleg tapasztalható zavarok megelőzhetők és elháríthatók lettek volna, ha az SZTE nyitottnak mutatkozik arra, hogy a betegek és a munkatársak érdekében megoldást találjanak az Affidea Magyarország szegedi radiológiai központjának további működtetésére.
  • A cég szerint az Affidea Magyarország több alkalommal felhívta az SZTE vezetőinek figyelmét, hogy az egyetem lépései következtében súlyos zavarokra kell számítani a betegellátásban. Úgy vélik, a kialakult helyzetért teljes mértékben az SZTE viseli a felelősséget.”  

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
962 lóerő talán már elég lesz az Audi RS7-ben

962 lóerő talán már elég lesz az Audi RS7-ben

Tűzvész van Hajdúböszörményben, 45 tűzoltó küzd a lángokkal

Tűzvész van Hajdúböszörményben, 45 tűzoltó küzd a lángokkal

Amikor egy kórházban ébredsz, és az orvos azt mondja, soha többé nem fogsz járni

Amikor egy kórházban ébredsz, és az orvos azt mondja, soha többé nem fogsz járni