szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A magyar külügy átlagosan 19,8 millió forintért vásárolta a berendezéseket, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ 10,8 millióért.

Koronavírus-világjárvány
A második hullámra készül a világ, miután számos országban újra megemelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma. A 2019 végén kitört világjárvány már eddig is több százezer beteg halálát okozta, a gazdasági károk pedig felbecsülhetetlenek. Igyekszünk mindenről tájékoztatni olvasóinkat, tartsanak velünk, olvassák cikksorozatunkat.
Friss cikkek a témában

A koronavírus-járvány miatt szükségessé vált lélegeztetőgép-beszerzésekről a hvg.hu és a hvg360 oldalán is többször, több cikkben beszámoltunk:

Ilyen előzmények után a G7 gazdasági lap most azt írja, hogy az állami kórházellátó közel feleannyiért vett közel 2500 lélegeztetőgépet, mint a külügy. Ugyanis egy lapnak küldött válaszból kiderült, az Emberi Erőforrások Minisztériuma alá tartozó Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) is vett gépeket, 2481 darabot. De amíg a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) átlagosan 19,8 millió forintért vásárolta a berendezéseket, az ÁEEK 10,8 millióért.

Az ÁEEK 26,7 milliárdot költött a beszerzésre, míg a külügy a június végéig megérkezett 11 994 gépre 237,7 milliárdot. De a tárca esetében ez szinte biztosan nem végösszeg, ugyanis – ahogy azt fent is írtuk – összesen 16 ezer lélegeztetőgépet rendeltek, amelyek értéke 300 milliárd forint.

A G7 szerint az ÁEEK beszerzései azt bizonyítják, hogy járványhelyzet idején is „lehetett a korábbihoz hasonló áron megvásárolni neves gyártók lélegeztetőgépeit, a hasonló beszerzésekben járatlan külügynek ez azonban nem sikerült”.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Több kilométeres dugó alakult ki az osztrák határnál ellenőrzések miatt

Több kilométeres dugó alakult ki az osztrák határnál ellenőrzések miatt

Koronavírus: újabb rekordok dőltek Ukrajnában

Koronavírus: újabb rekordok dőltek Ukrajnában

Így juthat Brüsszel segítségével ötmillió adag koronavírus-vakcinához Magyarország

Így juthat Brüsszel segítségével ötmillió adag koronavírus-vakcinához Magyarország