szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A testület nem teljes mértékben fogadta el a brüsszeli kifogásokat a magyar díjalkotás rendszerével kapcsolatban.

Magyarország uniós jogot sértett azzal, hogy nem biztosította a nemzeti szabályozó hatóság a villamosenergia- és a földgázhálózatokhoz való hozzáférés díjait megállapító rendeleteivel szembeni hatékony jogorvoslathoz való jogot – döntött az Európai Unió Bírósága. A rendeletet csak az Alkotmánybíróságon lehet megtámadni, ami a bíróság szerint „nem tekinthető az irányelvek értelmében vett megfelelő jogorvoslati mechanizmusnak”.

A luxemburgi testület ítéletében ugyanakkor azt is megállapította: nem ütközik az uniós jogba annak kizárása, hogy a nemzeti szabályozó hatóság a rendszerhasználati díjak megállapításakor figyelembe vegye az energiahálózatokra kivetett különadót és a banki tranzakciós díjakhoz kapcsolódó költségeket. A bíróság szerint az átlátható piac kialakítására vonatkozó „célkitűzések hatékonyan elérhetők, anélkül hogy a hálózatokhoz való hozzáférés díjainak tükrözniük kellene az e hálózatok üzemeltetői által ténylegesen viselt valamennyi költséget”.

Az energiahasználati díjakra vonatkozó szabályozás miatt az Európai Bizottság 2018 júliusában idézte a bíróság elé Magyarországot. Az Európai Bizottság azt várta el, hogy Magyarországon ne a kormány, hanem az illetékes hatóság határozza meg a hálózatokhoz való hozzáférés feltételeit, költségeit. A bizottság azt is kifogásolja, hogy Magyarország energiaügyi jogszabályaiban olyan módosításokat fogadott el, amelyek korlátozzák a piaci szereplők azon jogát, hogy a nemzeti szabályozó szerv hálózati díjakra vonatkozó határozatainak teljes körű bírósági felülvizsgálatát kérjék.

Ez volt az a törvénycsomag, amelyet Németh Szilárd még rezsibiztos korában nyújtott be, azzal az indokkal, hogy „megvédje Brüsszeltől a rezsicsökkentés vívmányait”. Az Európai Bizottság ezzel szemben úgy látja, hogy a magyar jogrendet épp az ilyen törvényektől kell megóvni, ezért 2015 februárjában felszólító levelet, 2016 decemberében és 2017 áprilisában pedig úgynevezett indokolással ellátott véleményt intézett Magyarországhoz e kérdésekkel kapcsolatban. Erre reakcióként Németh Szilárd 2016 végén egy olyan törvényjavaslatot nyújtott be, amely jogszabály-alkotási joggal ruházta fel a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Sztojcsev Iván Gazdaság

13 ikonikus pillanat az elmúlt 10 évből, amely megmutatja, hogyan működik a NER

Emlékeznek még, amikor Orbán Viktor bejelentette az új gazdasági rendszer kiépítését? Sorban álltak, amikor nyilatkozni kellett a magánnyugdíjpénztárban maradásról? Megvették az utolsó Népszabadságot? Próbálták kitalálni, miért nincs hang a miniszterelnök videóján? Egy hatalmi rendszer kiépítésének tíz évéről teljes könyveket lehet teleírni, mi most néhány emlékezetes pillanatra emlékszünk vissza 2010 és 2020 közöttről.

Itt egy lengyel vasúti átjáró, ami sorra ejti csapdába az autósokat

Itt egy lengyel vasúti átjáró, ami sorra ejti csapdába az autósokat

Meglepő fordulat a Paks mellé tervezett kavicsbánya ügyében

Meglepő fordulat a Paks mellé tervezett kavicsbánya ügyében

A jó házasság titka: együtt élni megoldhatatlan problémákkal?

A jó házasság titka: együtt élni megoldhatatlan problémákkal?