szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A jegybank kedden megjelent 2020-as versenyképességi jelentése alapján nem sok jó mondható el az országról azon túl, hogy élen jár a lakosság bevonásában az államadósság finanszírozásába.

Idén 16 uniós országban készült versenyképességi jelentés, köztük Magyarországon – idézi a magyar 2020-as versenyképességi jelentést kedden bemutató Baksay Gergelyt, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ügyvezető igazgatóját a Portfolio. Mint írják, a jegybank honlapján megjelent dokumentumból kiderül:

Magyarország a versenyképességi indexen 100 pontból 47,4-et ért el.

Ezzel az európai rangsorban eléggé hátul szerepel hazánk, de a visegrádi országok többségét megelőzi. A magyar számok kifejezetten a tudásalapú társadalom és az egészséges társadalom mutatókban alacsonyak. Az oktatást illetően a jelentés olyan megállapításokat tesz, mint például:

Magyarországon a képzettség nélküli korai iskolaelhagyás mértéke közel kétszerese a többi visegrádi ország átlagának, miközben a felsőfokú végzettséggel rendelkezők aránya az egyik legalacsonyabb az uniós országok között.

Az uniós és visegrádi átlagnál magasabb az iskolai végzettség nélküliek aránya (12 százalékos), a felsőfokú végzettségűeké pedig alacsonyabb, alig haladja meg a 30 százalékot. A kutatás és fejlesztésben (k+f) is elmarad az uniós és régiós átlagtól az országban, a lakosság számához mérten a bejegyzett szabadalmak száma a töredéke a többi országénak. Az MNB szerint e problémán a digitális fejlesztések segíthetnének, például az e-közigazgatás.

Az egészségügyről ugyancsak nem túl hízelgő megállapításokat tesznek. Azt írják például a jelentésben, hogy a magyar lakosság egészségi állapota elmarad a hasonló fejlettségű országokétól a régióban. Magyarországon a harmadik legnagyobb – 29 százalékos – az elhízott emberek aránya. Problémaként jelzi a jegybank jelentése azt is, hogy az egészségügyi magánkiadásokat nem intézményesült formában – például egészségpénztárakon vagy magán biztosítókon keresztül – költjük.

Ugyanakkor Magyarország élen jár a lakosság bevonásában az államadósság finanszírozásába – idézi Baksayt a Portfolio.

A koronavírus kezelését is eredményként mutatják be, ami növelte az ország versenyképességét. A termelékenységi mutatók főleg a nagyvállalatok esetében javulnak az MNB felmérése szerint, a mikro-, kis- és középvállalkozások (kkv) tekintetében már kevésbé. A feldolgozóipari termelésben a belföldi felhasználás súlya nagyon alacsony, az MNB szerint jó lenne, ha inkább a hazai kkv-k termékeit használnák. Ahhoz, hogy a kkv-k versenyképesebbé váljanak, csökkenteni kell az adóterheiket.

A magyar bankok működési költségei a legmagasabbak az unióban

– állapítják meg továbbá. Az MNB szerint ennek az az oka, hogy kevés az online szolgáltatás. (A Magyar Bankszövetség a tranzakciós illetéket okolja a magas költségekért.)

A külföldön dolgozók aránya a magyar népességben 6,5 százalékos, ami nem elhanyagolható, hiszen 650 ezer embert jelent, de nem kiemelkedő régiós viszonylatban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A csecsenföldi melegek üldözése mutat rá igazán, hogyan gondolkodik a putyini Oroszország

A csecsenföldi melegek üldözése mutat rá igazán, hogyan gondolkodik a putyini Oroszország

Ráerősít a hulladékgazdálkodásra a Mol

Ráerősít a hulladékgazdálkodásra a Mol

Tájképként küldték be a Red Dead Redemption 2 egyik képkockáját egy oregoni tévének, simán lehozták

Tájképként küldték be a Red Dead Redemption 2 egyik képkockáját egy oregoni tévének, simán lehozták