szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Mivel a kormánydöntésekkel kapcsolatban fel sem vethető a hűtlen kezelés gyanúja, az előkészítésük sem lehet bűncselekmény.

Az ügyészség elutasította Szél Bernadett panaszát, amit a független országgyűlési képviselő azért tett, mert az ügyészség korábban visszadobta a Budapest–Belgrád vasútfelújítás ügyében, hűtlen kezelés gyanújával tett feljelentését – derül ki a hvg.hu birtokába jutott ügyészségi határozatból.

A feljelentés visszadobásakor az ügyészség azzal érvelt, hogy a kormány a projektről szóló egyezmény megkötésével és a tízmilliárd forintos költségvetési átcsoportosításokkal nem vagyonkezelést végzett. Illetve leszögezte, hogy amikor a kormány a központi költségvetést kezeli, akkor tulajdonosként jár el. Így fel sem merülhet a hűtlen kezelés gyanúja.

Hülyeség lehet, de nem bűncselekmény, mikor a kormány százmilliárdokkal dobálózik

A nép nevében tulajdonosként járnak el az országgyűlés és a kormány tagjai, mikor tíz- és százmilliárdokat biztosítanak ilyen-olyan célokra. Ez nem lehet bűncselekmény, az viszont igen, ha megbízott tisztviselőként a pénzzel rosszul sáfárkodnak. Vélemény.

Az ügyészség lényegében azzal érvelt, hogy nem lehet bűncselekmény, amikor a kormány tíz- sőt százmilliárdokkal dobálózik a költségvetésben, hiszen az a dolga, hogy politikai döntéseket hozzon arról, mire költi az állam a költségvetési pénzeket, ilyenkor nem rábízott vagyont kezel. Ettől független kérdés, hogy hülyeségekre költ-e.

Szél Bernadett a döntés miatt beadott panaszában emlékeztetett rá, hogy a feljelentése ismeretlen tettes ellen szólt, nem pedig a kormány tagjai (esetleg a projektet törvényben szentesítő országgyűlési képviselők) ellen. Szél szerint „a beruházással kapcsolatos nemzetközi szerződést támogató országgyűlési képviselők, illetve a kormány tagjainak összességén túlmutató döntési láncolat bizonyos pontján óhatatlanul fennáll büntetőjogi felelősség is egy közgazdasági értelemben egyértelműen ésszerűtlen kockázatvállalásnak minősülő beruházással kapcsolatban”. Szél szerint az ügyészségnek fel kellett volna tárnia a döntéshozatali és az azzal kapcsolatos ellenőrzési mechanizmust, be kellett volna szereznie az erre vonatkozó dokumentumokat, a résztvevőket tanúként ki kellett volna hallgatnia.

Az ügyészség álláspontja szerint mivel a kormányzati döntésekkel kapcsolatban nem vethető fel a hűtlen kezelés gyanúja, így értelemszerűen a döntések előkészítésében részt vett személyek sem követhettek el bűncselekményt. Minthogy nem történt bűncselekmény, aminek az elkövetésében részt vehettek volna.

Két jogszabály összjátéka miatt nem került nyilvánosságra a Budapest-Belgrád vasút hitelszerződése

Május végén ki kellett volna adni a Budapest-Belgrád vasútvonal felújításának hitelszerződését, a titkosítást lehetővé tevő törvény június végén lépett hatályba. Csak épp menet közben a kormány felemelte a közadat-igénylések határidőit.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nem elég Sorost führerezni ahhoz, hogy valaki teljesen kiírja magát a NER-ből

Nem elég Sorost führerezni ahhoz, hogy valaki teljesen kiírja magát a NER-ből

A Google egyik szakértője rájött, hogyan törjön fel és irányítson iPhone-okat távolról

A Google egyik szakértője rájött, hogyan törjön fel és irányítson iPhone-okat távolról

Mozgó matricákkal és személyre szabható hátterekkel bővült a WhatsApp

Mozgó matricákkal és személyre szabható hátterekkel bővült a WhatsApp