szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Május végén ki kellett volna adni a Budapest–Belgrád vasútvonal felújításának hitelszerződését, a titkosítást lehetővé tevő törvény június végén lépett hatályba. Csak épp menet közben a kormány felemelte a közadat-igénylések határidőit.

A Budapest–Belgrád vasútvonal felújításáról szóló törvényre hivatkozva nem adta ki a pénzügyminisztérium Szél Bernadett közérdekű adatigénylésére a kínai Eximbankkal kötött hitelszerződést – derül ki a független képviselő által a hvg.hu-val megosztott levélből. Ez az a törvény, amely lehetővé teszi minden, a beruházással kapcsolatos szerződés és dokumentum tíz évre történő titkosítását.

A közadatigénylés lefutása érdekes történet, Szél Bernadett április 26-án nyújtotta be az adatigénylést, két nappal azután, hogy Varga Mihály pénzügyminiszter bejelentette a hitelszerződés aláírását. A közérdekű adatigénylések megválaszolására minden esetben 15 nap áll rendelkezésre, ami egyszer 15 nappal meghosszabbítható – vagyis praktikusan 30 nap, ezt az állami intézmények és szervezetek jellemzően ki is használják, attól függetlenül, mennyi erőfeszítésbe kerül a kért adatok összegyűjtése vagy (nem ritkán) az igénylés visszautasítása.

Tehát jelen esetben a pénzügyminisztériumnak május végéig kellett volna kiadnia a szerződést. Vagy visszautasítani az adatigénylést, vagy költségtérítést kérni az adatigénylés teljesítésével járó pluszmunka fejében. (Utóbbi a pénzügyminisztériumnak egyébként rendszeres szokása, ráadásul az adatvédelmi hivatal többszöri figyelmeztetése ellenére részletes indoklás nélkül teszik.) Igen ám, de a Budapest–Belgrád vasútvonalról szóló törvény csak június végén lépett hatályba, vagyis erre hivatkozva nem utasíthatták volna vissza a szerződés kiadását május végén. Más indokot persze kereshettek volna.

Csakhogy nem is kellett keresniük: május elején a kormány a járvány miatt bevezetett veszélyhelyzet időtartamára kétszer 15 napról kétszer 45 napra (vagyis praktikusan 90 napra) emelte a közérdekű adatigénylések teljesítésének határidejét. A változtatás a folyamatban lévő ügyekre is vonatkozott.

A Budapest-Belgrád vasútvonal projektcége és az MLSZ is a vészhelyzetre hivatkozva nem válaszol időben az adatigénylésekre

Több állami szervnek és cégnek küldtünk adatigénylést, miután egy kormányrendelet lehetőséget adott nekik, hogy 15 nap helyett 45 napon belül válaszolhassanak, ha a válaszadás veszélyezteti a vészhelyzettel kapcsolatos feladataik ellátását. Az általunk megkeresettek közül egyedül a Kínai-Magyar Vasúti Nonprofit Zrt. élt ezzel a jogával.

A vasútvonal felújítása közel 700 milliárd forintba kerül, a magyar állam az összeg 85 százalékát a kínai Eximbank nyújtotta hitelből fedezi. A hitelkonstrukció részleteit nem hozták nyilvánosságra. A kivitelezést egy kínai-magyar konzorcium végzi, amelynek magyar fele Mészáros Lőrinc érdekeltsége. A projekt gazdasági létjogosultsága minimum vitatható.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Már online is lehet ruhát próbálni

Már online is lehet ruhát próbálni

Megtalálták a Van Másik Kft.-t, amely átmentheti a régi indexeseket

Megtalálták a Van Másik Kft.-t, amely átmentheti a régi indexeseket

Lukasenka szerint ünnep volt a fehérorosz választás. A végső ítéletet Putyin mondhatja ki

Lukasenka szerint ünnep volt a fehérorosz választás. A végső ítéletet Putyin mondhatja ki