szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A letartóztatásról a Kecskeméti Járásbíróság dönt, mivel a Szegedi Járásbíróság valamennyi büntetőügyes bírája elfogultságot jelentett be. A szegedi képviselőn kívül még hét gyanúsított letartóztatásáról hoznak határozatot.

Kedden vették őrizetbe Joób Márton a szegedi képviselőt, akit sajtóhírek szerint több százmilliós adócsalással gyanúsítanak. Bár a nyomozásról a hvg.hu-nak semmit nem árult el a NAV Dél-alföldi Bűnügyi Igazgatósága, az eljárás tényét nem cáfolták, mint ahogy azt sem, hogy őrizetbe vették az egykori világbajnok kenust, aki Szegeden az Összefogás Szegedért színeiben jutott be a testületbe. Az őszi önkormányzati választások Joób Márton szociális ügyekkel foglalkozó tanácsnok lett.

Az adócsalás gyanúját az őszi kampányban egy fideszes képviselő már megszellőztette, bár túl sokat akkor sem lehetett tudni az ügyről. A szegedi önkormányzat nem késlekedett, még szerdán kiadtak egy közleményt, amiben elhatárolódnak a képviselő céges ügyeitől, de azt is hozzátették, hogy bíznak abban, hogy Joób tisztázni fogja magát. Közben az ügyészség is kiadott egy közleményt, amelyben már konkrétumokról is beszámolnak, és arról is, hogy a szegedi politikussal együtt még hét gyanúsított letartóztatásáról döntenek. Ezt írták:

a megalapozott gyanú szerint a szórólapterjesztéssel foglalkozó – a bűnszervezet tetején álló szegedi székhelyű – gazdasági társaság a 2013 és 2017 vége közötti időszakban valós gazdasági esemény nélküli számlákat fogadott be fiktív számlák kiállítására létrejött cégektől. A számlázási lánc tetején álló cég a szórólapterjesztést négy megye területén folytatta, jellemzően be nem jelentett alkalmazottakkal. Az ebből eredő költségei fedezésére, valamint az áfa adónemben fennálló fizetési kötelezettségeinek csökkentésére három különálló számlázási láncot alkotó cégcsoporttól fogadott be fiktív számlákat. A számlázási láncban levő cégek kizárólag a fiktív számlák kibocsájtására jöttek létre, és a láncok legalján olyan gazdasági társaságok álltak, amelyek vagy nem teljesítették adóbevallási kötelezettségüket, vagy ha tettek is bevallást, az adót már nem fizették meg. A bűncselekményt megvalósító tevékenység leplezése végett a fiktív számlákat kiegyenlítették, de a számlakibocsátásért járó jutalékok levonása után a fent maradó összeget visszajuttatták a szegedi cég vezetőjéhez.

A szegedi képviselő céges, nem hivatalos információk szerint számlavásárlási ügyeit már hónapok óta vizsgálhatja az adóhatóság, a kormánypárti helyi képviselő már tavaly szeptemberben tartott a vizsgálat tényéről sajtótájékoztatót. A szegedi politikus családját váratlanul érhette az őrizetbe vétel híre, Joób édesapja, aki a Hit Gyülekezetének szegedi vezetője, kedden még azt nyilatkozta az őt felkereső szegedi újságírónak, hogy nem tud sem az őrizetbe vételről, sem arról, hogy gondok lennének a fia cégeivel. Joób felesége, aki a 11 gyermekes család életéről osztott meg élményeket a Facebookon, szerdán azt írta, reményei szerint rövid időre, de felfüggeszti az oldal működését, és azt is megköszönte, hogy az utóbbi öt hónapban sok támogatást kapott a család.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Milliárdokat fizet az Egyesült Államok, ha valaki jelent nekik egy külföldi hackert

Milliárdokat fizet az Egyesült Államok, ha valaki jelent nekik egy külföldi hackert

Nem toll, hanem fanszőrzet: egy sörmárka és egy üzletlánc is benézte, mit jelent a maori huruhuru szó

Nem toll, hanem fanszőrzet: egy sörmárka és egy üzletlánc is benézte, mit jelent a maori huruhuru szó

A hűtlen kezeléssel gyanúsított volt bankvezérnek nincs helye egy tőzsdei cégben

A hűtlen kezeléssel gyanúsított volt bankvezérnek nincs helye egy tőzsdei cégben