szerző:
Szlavkovits Rita
Tetszett a cikk?

A vállalkozó ugyan újra beadta az egykor Madocsára tervezett kavicsbánya területére a kutatás jóváhagyására a kérelmet, de állítása szerint továbbra sem akar ott bányát nyitni.

Madocsán felizzította a kedélyeket a Baranya Megyei Kormányhivatal, a helyi önkormányzat számára is megküldött, kifüggesztett közleménye. Ebben ugyanis az áll, ahogy erről a múlt héten írt a hvg.hu, hogy egy cég kérte a bányakapitányság jóváhagyását a faluban korábban is bányanyitásra tervezett területre kutatási és fúrási engedélyhez. Tavalyelőtt Madocsán a helyiek tüntettek a tervezett kavicsbánya ellen, majd helyi népszavazást is tartottak a témában, és arról is, hogy az önkormányzat hozzon határozatot a bánya tiltásáról. Ez utóbbi még 2018 telén meg is született, majd tavaly januárban a vállalkozó is visszalépett. Ezért lepte meg a újbóli nekirugaszkodás a közben lecserélődött településvezetőt és a képviselőket, akik a korábbi testülethez hasonlóan szintén nem szeretnének bányát a falujukban.

Telefonon utolértük a vállalkozót, aki új céggel nyújtotta be a kérelmet a hatósághoz. Azt közölte, hogy továbbra sincs szándékában Madocsán kavicsbányát nyitni, a jóváhagyásra technikai szempontból van szüksége az idén januárban alapított cégnek.

A helyiek, mivel a vállalkozó szándékáról ők mit sem tudnak, nem bizakodók. Hétfőn testületi megbeszélésen is átbeszélték a témát, arra jutottak, hogy a hivatalban átnézik a dokumentumokat, amelyet a falu lakói és a lehetséges bánya területén érintett földtulajdonosok is szeretnének alaposabban megismerni. Baksa Ferenc polgármester elmondta: a testülettel egyetértésben a földtulajdonosok kinyilvánították, hogy földjeiken továbbra sem szeretnének bányát, és a fúrásokhoz sem járulnának hozzá. Amennyiben a bányakapitányságon betekintést kapnak az iratokba, ezt követően az érintettek nyilatkozhatnak is azzal kapcsolatban. A polgármester, amikor közöltük vele azt, hogy a vállalkozó szóban arról tájékoztatta a hvg.hu-t, hogy nincs szándéka ott tevékenységet folytatni, csak annyit mondott, hogy adja a vállalkozó ezt írásba.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Cápafoggal lepte meg David Attenborough Vilmos herceg gyermekeit

Cápafoggal lepte meg David Attenborough Vilmos herceg gyermekeit

Háromszor annyian halnak meg otthoni balesetben, mint az utakon

Háromszor annyian halnak meg otthoni balesetben, mint az utakon

Babakocsit talált el egy lövedék Egerszólátnál

Babakocsit talált el egy lövedék Egerszólátnál