szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Júniusban már pontosan ugyanakkora volt a kiskereskedelmi forgalom, mint egy évvel korábban. A csomagküldő szolgálatok forgalma a karantén után visszaesett, ahogyan a benzinvásárlás is.

A korábbi hónapok zuhanása után júniusra legalább a nullára visszatért a magyar kiskereskedelem, ha a 2019-es szinthez viszonyítunk – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal most közzétett adataiból. A boltok júniusban már járványügyi korlátozások nélkül lehettek nyitva az egész országban. A forgalmuk pontosan ugyanakkora volt, mint tavaly júniusban.

Mindez úgy jött ki, hogy az élelmiszerboltokban és az élelmiszer jellegű vegyeskereskedésekben alig változott, mindössze 1,5 százalékkal csökkent a forgalom. A nem élelmiszereket árusító üzletekben 4,9 százalékkal nőtt a forgalom, a benzinkutaké viszont 10,9 százalékkal visszaesett, ez pedig lehúzta az összesített adatot.

Az élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 1,4, az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 2,5 százalékkal csökkent

A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmon belül nőttek az eladások az iparcikk jellegű vegyes (15 százalék), a könyv-, számítástechnika-, egyébiparcikk- (9,6 százalék), valamint a bútor-, műszakicikk-üzletekben (4,2 százalék). A forgalom csökkent a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszer- (–4,9 százalék), a textil-, ruházati és lábbeli- (–14 százalék), valamint a használtcikk-üzletekben (–27 százalék).

A csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 30 százalékkal nőtt. Ez azt jelenti, hogy a bővülésének üteme a tavaszi hatalmas rekordok után visszaállt ugyanarra a szintre, ahol a járvány előtt volt.

Az év első felében 2019 január–júniusához viszonyítva 1,3 százalékos volt a kiskereskedelmi üzletek forgalmának növekedése. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 4,6, a nemélelmiszer-kiskereskedelemben 2,1 százalékkal nőtt, az üzemanyag-kiskereskedelemben 11,3 százalékkal csökkent az értékesítés volumene.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Dobos Emese Gazdaság

Nagyot ugrott az online kereskedelem a járvány idején

Az eddig itthon kizárólag internetes kereskedelemben érdekelt eMAG.hu megnyitotta első magyarországi üzletét – épp abban az időszakban váltanak a fizikai értékesítés felé, amikor Magyarországon is közelíti az e-kereskedelem aránya a nyugat-európai szintet.

Akkora homokvihar volt Norfolkban, hogy betemette az autókat

Akkora homokvihar volt Norfolkban, hogy betemette az autókat

Egy fillér se maradna stadionra, ha a kormány végigvinné az MNB javaslatait

Egy fillér se maradna stadionra, ha a kormány végigvinné az MNB javaslatait

A rendőrség nem talált hivatali mulasztást a Mátrai Erőműnél történt környezetszennyezésnél

A rendőrség nem talált hivatali mulasztást a Mátrai Erőműnél történt környezetszennyezésnél