szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A népszerű videómegosztó sajtóhírek szerint már kedden léphet.

Napokon belül pert indíthat a főleg a tizenéves korosztály körében népszerű videomegosztó közösségi szolgáltatást üzemeltető TikTok Donald Trump amerikai elnök adminisztrációja ellen, amiért az elnök de facto kitiltotta az Egyesült Államokból a céget – közölte az NPR.

A bő egy hónap múlva életbe lépő elnöki utasítás értelmében a TikTok anyacége, a kínai ByteDance és egy amerikai természetes vagy jogi személy közötti bármely tranzakció törvénysértőnek minősül a „nemzetbiztonsági kockázatok” miatt. Ez azt jelenti, hogy a szolgáltatást törölni kell a népszerű alkalmazásboltokból, és hogy amerikai cégek nem reklámozhatnak rajta, valamint a több mint 100 millió amerikai felhasználó sem juthat hozzá frissítésekhez, ami voltaképpen használhatatlanná teszi az appot.

A Fehér Ház álláspontja szerint a TikTok indokolatlanul sok adatot gyűjt felhasználóiról, a kínaiak szerint viszont csak annyit, mint amerikai versenytársaik, a Google, a Facebook vagy az Apple. Ezt szakértők is alátámasztották, akik szerint valójában inkább az amerikai-kínai kereskedelmi háború állhat a háttérben, amely miatt a Huawei okostelefongyártó is szenved. Ám Trumpék úgy vélik, a ByteDance-nek komoly összeköttetései vannak Pekingben, a begyűjtött adatokat pedig a kommunista párt rendelkezésére bocsáthatják – akár önként, akár kényszer hatására.

Eközben a Microsoft bejelentette, hogy tárgyalásokat folytat a TikTok felvásárlásáról, néhány egyéb nagyobb amerikai cég mellett. Ha amerikai kezekbe kerülne a szolgáltatás, vagy annak egy része, akkor persze tovább üzemelhetne az USA-ban. A kínai cég mindenesetre most egy amerikai bíróságon keresné az igazát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Újabb kockázattal kell szembenézniük a volt airbnb-s lakástulajoknak

Újabb kockázattal kell szembenézniük a volt airbnb-s lakástulajoknak

Újabb 280 ezer ember kapta el a koronavírust, 227 ezren gyógyultak meg világszerte

Újabb 280 ezer ember kapta el a koronavírust, 227 ezren gyógyultak meg világszerte

A jó időre még várni kell, kedden is jöhet egy zápor vagy egy zivatar

A jó időre még várni kell, kedden is jöhet egy zápor vagy egy zivatar