szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy ügyfelet két bank is elhajtott, mert élt a törlesztési halasztással.

Bár a kormány azt ígérte, hogy semmilyen hátrányos megkülönböztetés nem éri azokat, akik élnek a koronavírus-járvány miatt felajánlott törlesztési moratóriummal, most mégis megbízhatatlan adósnak bélyegzik őket, írja a Magyar Hang nyomtatott számában.

A lapnak az egyik olvasó arról számolt be, hogy egy bank megtagadta tőlük a babaváró hitelt, miután több mint 200 ezer forint azonnal esedékes tartozásuk van. A kapott magyarázat szerint ez azt jelenti a bankok számára, hogy hamarosan a megbízhatatlan adós kategóriájába kerülnek, mert a bank felmondta vele a szerződést, és a türelmi idő lejártával felkerül a KHR (korábban BAR)-lista mulasztási rovatába az azonnali tartozásként nyilvántartott összeg. A bank ugyanis a törlesztési moratóriumot igénybe vevők számára létrehoz egy moratóriumi számlát, amelyen negatív előjellel, azaz kifizetetlen tartozásként szerepel a moratórium alatt elhalasztott törlesztőrészletek összege. Később a K&H banknál is jelezték nekik, hogy szerepel a nevük a rovatban.

A lap szerint ugyanakkor a jegybank honlapján az szerepel, hogy semmilyen hátrányos megkülönböztetés nem érheti azokat, akik a moratórium alatt nem fizették be a részleteiket.

Az OTP-nél azt mondták a hiteligénylőknek, hogy elméletileg nem éri hátrány az ügyfelet, ha moratórium alatt van, és akkor sem, ha más banknál van hitele, viszont, ha viszont más pénzintézet úgy jelenti be az ügyfelet a KHR-rendszerbe, hogy az fizetési mulasztás alatt áll, akkor nem tudnak mit tenni, nem adhatnak hitelt. Nem a moratórium, hanem a mulasztás miatt, írja a lap.

K&H bank azt közölte velük, hogy minden banknak joga van figyelembe venni kockázati döntése során, hogy a hiteligénylő részt vesz a moratóriumban, vagy rendesen törleszt, ezután dönthet a hiteligénylésről.

A Magyar Hang azt írja, hogy amennyiben az ügyfél kiegyenlíti a tartozását, már felveheti a babaváró hitelt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Sztojcsev Iván Vállalkozás

Adómentesség, hitelmoratórium, kilakoltatás: mi marad és mi nem a veszélyhelyzet vége után?

A koronavírus-járvány miatt kihirdetett veszélyhelyzet június 18-án megszűnt, de az változó, hogy az ekkor elrendelt szabályokat, könnyítéseket meddig kell alkalmazni. Van, ahol június 30-ig tartó átmeneti időről döntöttek, más esetben szeptember 30-a, megint másutt december 31-e a határidő, és még ezek között is vannak kivételek. Ha ezt valaki nagyon bonyolultnak érzi, akkor teljesen igaza van – megpróbáltunk rendet rakni a határidők között.

Ingyen fürdőbelépőt ad az időseknek a VI. kerület

Ingyen fürdőbelépőt ad az időseknek a VI. kerület

Magyar kézműves csokoládé nyert a gasztronómiai Oscaron

Magyar kézműves csokoládé nyert a gasztronómiai Oscaron

Viszlát műanyag: metánból, mikróbák segítségével készítettek evőeszközöket és szívószálakat

Viszlát műanyag: metánból, mikróbák segítségével készítettek evőeszközöket és szívószálakat