szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy tanulmány először számszerűsítette, hogy hány új munkahely jönne létre, ha a nagy-britanniai közszférában bevezetnék a négynapos munkahetet. Az eredmény: félmillió új állás.

Az Autonomy nevű kutatóintézet szerint a négynapos munkahét bevezetésével jelentősen sikerülne megállítani a munkanélküliség emelkedését az állami szektorban. Az agytröszt szerint ugyanis, ha nem történnek megfelelő intézkedések, akkor az év végére megnő az állástalanok száma. A Bank of England szerint a munkanélküliségi ráta 4 százalékról 7,5 százalékra nőhet. Különösen, hogy az államilag támogatott kényszerszabadság-programok kezdenek kifutni.

Az intézet úgy vélte, hogy a heti munkaidő 32 órára csökkentése nem feltétlen jár kevesebb fizetéssel, ha a kormány a programra rászán 5,4-9 milliárd fontot. A brit közalkalmazotti szférában több, mint 5 millión dolgoznak, azaz minden hat foglalkoztatottból egy. De a tanulmány úgy véli, hogy a négynapos munkahetet a versenyszférában is követhetik.

Ugyanis az intézet véleménye szerint a heti négy napos munkavégzés növeli a termelékenységet, a dolgozókat elégedettebbé és egészségesebbé teheti. Csökkenne a kiégés, kevesebbek lennének a munkával kapcsolatos mentális egészségügyi problémák, és számottevően javulna a munka és a pihenés aránya. Az Autonomy szerint a brit munkavállalók több, mint kétharmada stresszes a túlterheltség miatt.

A tanulmány arra is emlékeztet, hogy a négynapos munkahét nem példa nélküli. Az USA-ban Roosevelt elnök New Deal nevű, az 1929-1933-as gazdasági válságot kezelő programjának a része volt. Sőt Nagy-Britanniában az első Thatcher-kormány is megörökölte azt az elődjétől és folytatta is az 1979-1982-es recesszió idején. Németországban pedig a rövidített munkaidőt bevezették a 2008-as pénzügyi válság és a mostani koronavírus-járvány ideje alatt is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Vidnyánszkyék érvénytelenítik az SZFE idei első félévét a friss kormányrendeletre hivatkozva

Vidnyánszkyék érvénytelenítik az SZFE idei első félévét a friss kormányrendeletre hivatkozva

Nem igaz, hogy hat számot nem bírt eltalálni!

Nem igaz, hogy hat számot nem bírt eltalálni!

Magyar tudós vezetésével, 0,000000000001 literes cseppekben szimulálják az élet első jeleit

Magyar tudós vezetésével, 0,000000000001 literes cseppekben szimulálják az élet első jeleit