szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy eljárás indult, az ügyben egyelőre nincs gyanúsított.

Mészáros Lőrinc tihanyi ingatlanvásárlásáról intézett kérdést Vadai Ágnes, a Demokratikus Koalíció képviselője Polt Péter legfőbb ügyészhez.

Vadai annak alapján kérdezett, hogy Mészáros és felesége a Balaton-felvidéki Nemzeti Park területén vásárolt meg egy ingatlant több mint félmilliárd forintért, amely gyümölcsösként van nyilvántartva. Itt a természetvédelmi rendelkezések értelmében lakóépület nem is emelhető. A drónfelvételek ugyanakkor megmutatják, hogy a "mezőgazdasági épület" valójában egy nagyméretű nyaraló, a "víztározó" egy úszómedence, a "gyümölcsös pedig 6-8 fa, ami vagy gyümölcsfa, vagy nem.

Vadai arra volt kíváncsi, bűncselekménynek minősül-e az építési szabályzat megszegésével elkövetett természetkárosítás; hogy indult-e vizsgálat a tihanyi építési szabályzat (Vadai megjegyezte, hogy korántsem csak az említett - vagyis Mészáros gyümölcsöse - esetben történt) megsértésével elkövetett természetkárosítások miatt, és hogy az ügyészség szerint vonatkozik-e mindenkire a természetvédelem kötelezettsége, vagy vannak-e egyenlőbbek.

Polt Péter csupa igennel válaszolt. Azt írja, a természetkárosítást el lehet követni az építésügyi szabályok megszegésével, és biztosítja Vadait afelől, hogy az ügyészség "az elkövető személyére tekintet nélkül" mindig intézkedik.

A második kérdésre kifejtősebb választ adott: 2020. június 22-én elindult egy büntetőeljárás, és jelenleg is folyamatban van, bár gyanúsítottat még nem hallgattak ki. Azt azonban nem árulta el, hogy ki ellen. (Cikkünk előző változatában a nyomozást Mészáros ügyéhez kötöttük, hiszen Vadai a képviselői kérdésében végig arról írt, bár egy általános kérdést tett fel a végén.) Polt hozzáteszi, hogy egy 2017-es törvénymódosítás miatt a nyomozás két részre oszlik, felderítésre és vizsgálatra. Márpedig felderítési szakaszban az ügyészségnek csak felügyeleti joga van a gyanúsított kihallgatásáig – így aztán arról nem adhat tájékoztatást.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A villanyautósoknak egyre több keresnivalójuk van a hazai benzinkutakon

A villanyautósoknak egyre több keresnivalójuk van a hazai benzinkutakon

Űrbéli világrekord született: egyszerre 143 új műholdat állított pályára a SpaceX

Űrbéli világrekord született: egyszerre 143 új műholdat állított pályára a SpaceX

Videó: a rendőrök 245-ös tempónál meszeltek le egy sofőrt a 710-es főúton

Videó: a rendőrök 245-ös tempónál meszeltek le egy sofőrt a 710-es főúton