szerző:
Bankmonitor
Tetszett a cikk?

2020 első félévében a legtöbben 1-3 millió forint személyi kölcsönt igényeltek volna, amit a többség 3-5 év alatt tervezett visszafizetni. A leggyakoribb hitelcél az autóvásárlás, ám sokan finanszíroznának személyi kölcsönből lakásfelújítást és ingatlanvásárlást is, de a hitelkiváltás is népszerű.

A hitelkalkulációt végzők több mint 44 százaléka 3 millió forintnál nagyobb összegű személyi kölcsönt szeretett volna igényelni 2020 első félévében, de 6 százalék volt a 8-10 millió forintos érdeklődések aránya is – derül ki a Bankmonitor személyi kölcsön kalkulátorának adataiból. Ez utóbbi jelentős csökkenés 2019 első hat hónapjához képest, ám a dolog annyiban érthető, hogy a bankok a koronavírus járvány kitörése óta óvatosabbak, így zömök legfeljebb 5-8 millió forintig hitelez jelenleg.

Az érdeklődők több mint fele (54 százalék) 3-5 évre adósodott volna el, míg 29 százalékuk 6-8 év, 7 százalékuk pedig 9-10 év alatt tervezte visszafizetni a felvett összeget. Ez utóbbi 10 százalékos csökkenés 2019 első félévéhez képest, ami érthető, mert a bankok többsége most legfeljebb 8 évre hitelez a személyi kölcsönök 10 éves elméleti maximuma helyett.

A 12 hazai bank ajánlatait összehasonlító Bankmonitor személyi kölcsön kalkulátor adatai alapján a legnépszerűbb hitelcél a gépjárművásárlás (8,18 százalék), amit a lakásvásárlás (3,71 százalék), a lakásfelújítás (2,47 százalék) és a hitelkiváltás 2,25 százalék követ, de a többség természetesen szabad felhasználással igényelt volna kölcsönt. A használt autó vásárlásának megfinanszírozása hagyományosan közkedvelt cél a személyi kölcsönök esetében, hiszen rugalmas és gyors megoldást jelent akár külföldi import esetén is, ráadásul a hitel egy része a vételt követően szinte biztosan felmerülő szervizköltségekre is fordítható.

A személyi kölcsönből történő lakásvásárlás talán meglepőnek tűnhet, hiszen miközben ezek THM-e (teljes hiteldíj-mutatója) 7 százalék körül kezdődik, 10 éves kamatperiódusú lakáshitelt – ahol a bank egy évtizedig nem módosíthatja egyoldalúan a kamatot – már 4 százalék alatti THM-mel is találni a Bankmonitor lakáshitel kalkulátora szerint. Előfordulhat azonban, hogy egy ingatlan valamilyen oknál fogva nem hitelezhető – például nem lakóingatlanként szerepel a tulajdoni lapon –, vagy rövid időn belül pénzhez szeretne jutni az eladó, akkor a személyi kölcsön is szóba jöhet.

Lakásfelújítás esetében a személyi kölcsön alternatívája lehet egy szabad felhasználású jelzáloghitel is, hiszen ezek THM-e 6 százalék körül kezdődik, ám itt az átlagos átfutási idő egy-másfél hónap, ráadásul egy 5 millió forintos hitelnél akár 200 ezer forint is lehet az egyszeri költség – közjegyzői díj, folyósítási díj stb. –, ami személyi hitel esetében általában néhány tízezer forintból megúszható.

A hitelkiváltás a jelenlegi alacsony kamatkörnyezet miatt lehet viszonylag népszerű, hiszen azon túl, hogy akár jelentősen csökkenthető a havi kiadás egy meglévő, drága kölcsön olcsóbbra cserélésével, akár a hitelképesség is visszaállítható egy ilyen pénzügyi manőverrel.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Új bukaresti főpolgármestert és jobbközép önkormányzatokat jósolnak az exitpollok Romániában

Új bukaresti főpolgármestert és jobbközép önkormányzatokat jósolnak az exitpollok Romániában

Szlovénia enyhít a beutazási szabályokon

Szlovénia enyhít a beutazási szabályokon

Cápafoggal lepte meg David Attenborough Vilmos herceg gyermekeit

Cápafoggal lepte meg David Attenborough Vilmos herceg gyermekeit