szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az OECD szerint csak Csehországban és az USA-ban alacsonyabb a tanárok átlagbére a többi diplomáshoz képest.

Iskolatípustól függően 30-40 százalékkal keres kevesebbet egy magyarországi pedagógus, mint a többi diplomás – derül ki az OECD „Education at a Glance 2020” című jelentéséből, amelyet a portfolio.hu ismertet.

Az elemzés szerint az óvodákban és a bölcsődékben a diplomás átlagbér mindössze 61%-át vihetik haza a dolgozók. Az általános iskolában és a középiskolák alsó évfolyamain tanító tanárok bére 66%-a az átlag diplomásbérnek, a középiskola felső évfolyamain 70. Ezzel az aránnyal a magyar tanárok az OECD listájának végén szerepelnek.

A szervezet adatai szerint ennél csak Csehországban és az USA-ban alacsonyabb a tanárok átlagbére a többi diplomáshoz képest.

A rangsort amúgy Costa Rica vezeti, ott egy tanár majdnem másfélszer annyit keres, mint a sima diplomások. De Litvániában, Portugáliában és Németországban átlagon felüli a pedagógusbér. Magyarországon viszont nemcsak a többi diplomáshoz képest nagy a tanárok bérszakadéka, hanem a pedagógus szakmán belül is itt a legnagyobb a különbség. Máshol ugyanis átlagosan 78-80% a különbség a legalacsonyabb és a legmagasabb tanári bérek között,

nálunk ez 148-165%.

Az új OECD-jelentés egy másik szomorú megállapítása, hogy sehol nem kell annyit dolgoznia egy tanárnak, mint nálunk, hogy elérje a legmagasabb fizetési kategóriát. Ausztráliában, Új-Zélandon vagy Skóciában ugyanez az idő 8-10 évet tesz ki.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hét év fegyházra ítélték első fokon a pesti unokázós csalót

Hét év fegyházra ítélték első fokon a pesti unokázós csalót

400 kórházat ért kibertámadás az Egyesült Államokban

400 kórházat ért kibertámadás az Egyesült Államokban

Ha ilyen figyelmeztetés ugrik fel a gépén, zárja be a böngészőt

Ha ilyen figyelmeztetés ugrik fel a gépén, zárja be a böngészőt