Csökkenhet a tesztkapacitás a hatósági ár miatt

Csökkenhet a tesztkapacitás a hatósági ár miatt

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Legalábbis a Népszavának nyilatkozó egészségügyi közgazdász szerint.

Napi szinten 3500-4000-zel csökkenhet a koronavírustesztek száma, mert csak a laborköltségeket fedezi az az összeg, amiben a kormány maximálta a szűrővizsgálat árát – írja a Népszava Rékassy Balázs egészségügyi közgazdászra hivatkozva. Orbán Viktor miniszterelnök szerdán jelentette be, hogy 19 500 forintnál nem lehet drágább egy ilyen teszt.

A lapnak nyilatkozó szakember szerint beszakadhat a hazai vírustesztelési piac. Megoldásnak azt javasolta, hogy a laborok csökkentsék az áraikat, vagy legyen szolgáltatási felár.

Vannak olcsóbb tesztek, de szerinte egy 15 900 forintost tesztben csak a mintavevő eszköz, a futár és a laborvizsgálat van benne. A mintát már a páciensnek kell levennie, ami kockázatos, mert ha a mintavétel hibás, az eredmény könnyen lehet „fals negatív”.

A lapnak egy másik szakember pedig arról beszélt, hogy a jelenlegi tesztárakon a szolgáltatást szervezők 4-7 ezer forintot keresnek, a laboroknak pedig 2-3 ezer forintos az árrése van. A hatósági áron csak azoknak éri, akik maguk laborálnak, és sok vizsgálatot végeznek, vagyis a kicsik kiszorulnak. A lap szerint ugyanakkor volt olyan szolgáltató, aki elfogadhatónak találta a hatósági árat.

Hozzászólások